NASA odabrala žene za svemirsku šetnju

11:06, 16.10.2019.
Izvor: Srna
Američka NASA saopštila je da će dvije žene prvi put samostalno obaviti svemirsku šetnju izvan Međunarodne svemirske stanice (MSS) ove sedmice.

Astronauti Kristina Koh i Džesika Meir izaći će izvan orbitalne laboratorije da bi zamijenile uređaj za kontrolu napajanja, koji se pokvario prošlog vikenda.

Svemirska šetnja, prva koju će obaviti tim sastavljen samo od žena, planirana je za sutra ili u petak, 18. oktobra, prenijela je DPA.

Zbog zamjene pokvarenog uređaja, pomjerene su ostale svemirske šetnje koje su bile planirane za ovu i sljedeću sedmicu.

Kvar nema uticaj na bezbjednost posade ili eksperimente koji se obavljaju, ali onemogućava korištenje dodatne energije iz litijum-jonske baterije koja je ugrađena ranije ovog mjeseca.

Energija koja se dobija iz četiri ostala kompleta baterija i solarnih panela dovoljna je za sve operacije, saopštila je NASA.

Američka agencija večeras će predstaviti dva nova dizajna svemirskih odijela za planirane misije na Mjesec. Odijela koja nose astronauti tokom svemirskih šetnji stara su 40 godina i njihove popravke su postale veoma komplikovane, objavila je NASA.

Agencija je planirala prvu svemirsku šetnju tima sastavljenog od žena krajem marta, ali je morala da odustane zbog nedostatka svemirskih odijela odgovarajuće veličine.

Nova odijela omogućavaju veću pokretljivost astronauta, a tehnologija koju sadrže produžava boravak u svemiru. Nova odijela prave se u svim veličinama.