Amerika upozorava

Njemačka objavila da neće zabraniti Huavei

10:02, 16.10.2019.
Izvor: B92
Thumbnail
Njemačka je objavila nacrt bezbjednosnih smjernica za bežične mreže sljedeće generacije koji ne predviđa zabranu za kompaniju Huavei.

Međutim, SAD su ponovo upozorile da će preispitati dijeljenje obavještajnih podataka sa saveznicima koji koriste opremu te kineske firme.

Katalog uslova njemačke agencije za snabdjevače novih 5G mreža uključuje obaveznu sertifikaciju ključnih komponenata i garanciju pouzdanosti proizvođača, bez isključivanja Huaveja.

Huavej je saopštio da pozdravlja potez njemačke vlade ka "stvaranju jednakih uslova za igru" za snabdjevače 5G mreža, u kojima su "svi prodavci jednako dobrodošli da učestvuju u izgradnji 5G mreža ako ispunjavaju bezbjednosne uslove".

SAD vrše pritisak na saveznike u Evropi da zabrane Huavei, najvećeg svjetskog proizvođača mrežne opreme, zbog strahovanja da bi Kina mogla da iskoristi njegovu opremu za elektronsko špijuniranje, što kompanija uporno negira.

Administracija američkog predsjednika Donalda Trampa u maju je zabranila pristup Huaveja američkoj tehnologiji, u sklopu šireg geopolitičkog spora Vašingtona i Pekinga oko tehnologije i trgovine.