Nema krila ni oči, ali ima dva roga

Nova vrsta insekta dobila ime po Greti Tunberg

14:51, 26.10.2019.
Izvor: Tanjug
Britanski naučnik Majkl Darbi novootkrivenoj vrsti insekta dao je ime po mladoj švedskoj klimatskoj aktivistkinji Greti Tunberg, javlja Bi-Bi-Si.

Neloptodes greta je insekt dugačak manje od milimetra, nema krila ni oči, ali ima dva duga roga poput antena, a naučnik je pojasnio da je ime odabrao jer ga je “neizmjerno impresionirala” ekološka kampanja švedske tinejdžerke.

Bubu Neloptodes prvi je šezdesetih godina prošlog vijeka u Keniji otkrio Vilijam Blok. Uzorke minijaturnog insekta poklonio je Prirodnjačkom muzeju u Londonu 1978. Primjerak insekta nalazi se u jednoj od muzejskih zbirki.

Darbi je dugo proucavao zbirku kada je naišao na nekoliko bezimenih vrsta. Jednoj od njih odlučio je da nadjene ime po Greti.

Naučnik kaže da je na ovaj način “želio da oda priznanje izuzetnom Gretinom doprinosu u podizanju svijesti o ekološkim problemima”.

Maks Barkli, stariji kustos muzeja zadužen za insekte, kazao je da je ime prikladno jer se često neotkrivene vrste izgube prije nego što im naučnici nadjenu imena, prenosi TV N1.

– Prikladno je imenovati novootkrivena bića po nekome ko se u tolikoj mjeri zalaže za očuvanje prirodnog svijeta i za zaštitu ranjivih životinjskih vrsta – kazao je Barkli.

Greta nije prva osoba po kojoj je neka životinjska vrsta dobila ima. Na popisu su, medu ostalima, Bob Marli, Bijonse, Donald Tramp, Dejvid Atenboro, Džon Kliz i brojni drugi.