Naučno dokazano

Pivo produžava život ako se pije umjereno

10:41, 08.07.2018.
Izvor: B92
Thumbnail
Pivo je najvjerovatnije najstarije alkoholno piće u ljudskoj istoriji. Naučne studije svedoče o pozitivnom uticaju jednog piva dnevno na prokrvljenost, cirkulaciju, krvni pritisak i nivo holesterola u krvi.

Jedno od najzanimljivijih područja istraživanja uticaja piva na organizam je odnos umjerene konzumacije i dugovječnosti ljudi. Časopis PLOS Genetics je 2013. godine objavio studiju koja je prvi put ispitivala uticaj popularnog napitka na dugovječnost. 

Istražujući uticaj piva na gene, naučnici su došli do zanimljivih zaključaka. 
Studija rađena na kvascima pokazala je da konzumacijom piva dolazi do produženja telomera. Telomere su sastavni dio hromozoma gena koji, ako se značajno skrate, dovode do smrti ćelije. 

Dosadašnja istraživanja produžavanja i skraćivanja telomera povezuju sa starenjem i razvojem karcinoma, zbog čega su rezultati ove studije dobili na značaju. Do produženja krajeva telomera došlo je pri unosu količine etil-alkohola prisutnog u jednom pivu (pet do sedam odsto). 

Najnovije istraživanje, sprovedeno na Univerzitetu u Kaliforniji dalo je dodatni podsticaj umjerenoj konzumaciji piva, piše Pun kufer. 

Studija, na kojoj je rađeno punih 14 godina, proučavala je uticaj životnog stila 1.700 osoba starijih od 90 godina na njihov životni vijek. Istraživači su otkrili da su osobe koje su dnevno pile dvije čaše piva (dva puta po tri decilitra) ili vina (dva puta 1,5 decilitara) imale 18 odsto manji rizik od prerane smrti. 

Zanimljivo je da su ispitanici koji su svakodnevno vježbali između 15 i 45 minuta taj rizik smanjili za "samo" 11 odsto. 

Iako rezultati studije pokazuju da dugovečnosti više doprinosi umerena konzumacija alkohola nego redovna vežba, svakako je preporučljivo praktikovati redovnu fizičku aktivnost tokom zrelog i starijg doba, pošto je to zdrava navika koja svakako ima pozitivan efekat na aktivan i produktivan život u zlatnim godinama.