Vidljiv iz manjih teleskopa

Potencijalno opasan asteroid prolazi pored Zemlje

22:29, 25.10.2019.
Izvor: Srpskainfo.com
Potencijalno opasni asteroid koji je, prema procjenama astronoma, veći od kule Burdž Khalifa u Dubaiju, proletjeće pored Zemlje brzinom od 40.000 kilometara na sat, a trenutno je vidljiv i iz manjih teleskopa.

Poznat kao 162082 PHA, proći će pored naše planete tokom narednih dana na 16,2 lunarne udaljenosti od Zemlje, što je otprilike 6,2 miliona kilometara.

Ono što je posebno kod “leta” ovog asteroida jeste da se dešava relativno usporeno. S obzirom na njegov ugao približavanja Zemlji, takozvani “lovci na zvijezde” moći će posmatrati kretanje asteroida sve do kraja oktobra.

Italijanski astronom Đanluka Maci uživo će prenositi kompletan let putem njegove veb stranice Virtual Teleskop Prodžekt, zahvaljujući svojim robotskim teleskopima.

"Imati potencijalno opasan asteroid vidljiv sa malim opsegom nije česta pojava. U proteklih 12 mjeseci imali smo samo dva asteroida približno slične veličine. Dakle, ovo je jedinstvena prilika da vidite PHA sa svojim ličnim, malim teleskopima", poručio je Maci.