Pametni telefoni

Umjesto savitljivih uređaja, LG priprema telefon sa dva ekrana

10:35, 07.08.2019.
Početak ove godine najavio je revoluciju na tržištu pametnih telefona – savitljive mobilne uređaje, tj. neku vrstu hibrida između mobilnog telefona i tableta, koja bi tokom sljedećih nekoliko godina trebala promijeniti način na koji koristimo telefone.

Međitim, pokazalo se da su ambicije vodećih kompanija na tržištu bile malo veće od mogućnosti samih uređaja pa su se, nakon problema s ekranima, "Samsungovi" inženjeri morali vratiti u laboratorije kako bi poboljšali uređaj, dok još iščekujemo početak prodaje "Huavejovog" savitljivog telefona.

Iz LG-a su ranije komentarisali kako, što se njih tiče, još nije vrijeme za takav tip uređaja te će sačekati dok tehnologija ne napreduje i dok se ne riješe početni problemi koji prate nove tehnologije.

Umjesto telefona čiji se ekran može saviti, LG je prošle godine pronašao jednostavnije rješenje – dodali su drugi ekran modelu V50. Zahvaljujući posebnom kućištu, drugi ekran se poveže s telefonom te se i na njemu mogu pokretati aplikacije ili se može koristiti kao dodatak sadržaju s glavnog ekrana.

Drugi ekran čini se kao idealan za osobe koje vole da rade više stvari odjednom – npr. na drugom ekranu mogu pokrenuti Jutjub i uživati u muzici i spotovima ili mogu pratiti mejlove, dok na glavnom ekranu rade neke primarne stvari. Takođe, drugi ekran može poslužiti i kao prostor za virtuelni kontroler u videoigrama, čime će iskustvo igranja na telefonima biti još bolje.

Na službenom kanalu na Jutjubu LG Mobajla objavljen je videozapis u kojem nas kompanija priprema za ono što će predstaviti početkom sljedećeg mjeseca na sajmu IFA u Berlinu.

Riječ je novom mobilnom uređaju s kojim će se moći povezati i drugi ekran; ono po čemu je taj uređaj naročito zanimljiv jeste mali ekran postavljen na drugu stranu dodatnog ekrana tako da, kada je telefon s dva ekrana sklopljen, korisnicima će biti vidljiva važna obavještenja poput vremena, propuštenih poziva, poruka i slično.

Pitanje je šta je LG sve pripremio za taj mali ekran te jesu li dodali neke nove mogućnosti i poboljšali iskustvo korištenja drugog ekrana.

Za sada imamo samo zanimljivi videozapis s Jutjuba, a za sve službene informacije trebamo sačekati oko mjesec dana i predstavljanje pametnog telefona s dva ekrana, tj. uređaja s kojim se može povezati drugi ekran, piše zimo.dnevnik.hr.