Nova studija

Zbog globalnog zagrijavanja skuplje pivo, kafa, čokolada...

13:52, 16.10.2018.
Izvor: B92
Thumbnail
Globalno zagrijavanje bi moglo dovesti do toga da neke od životnih radosti poput kafe, čokolade, vina i piva postanu teže dostupne i skuplje, navode naučnici.

Sve duži periodi ekstremno toplog vremena, toplotnih talasa i suša mogli bi da u budućnosti nanesu veliku štetu proizvodnji ječma, ključnog sastojka piva. 

Međunarodni tim istraživača je ocijenio da bi gubici mogli da iznose i do 17 odsto prinosa. To bi značilo da će se prosječne cijene piva udvostručiti, navodi se u studiji objavljenoj u časopisu "Nature Plants". U zemljama gdje je pivo već skupo, kao što je na primjer Irska, cijene bi mogle biti i utrostručene. 

Nalazi su objavljeni nedelju dana nakon što su u izvještaju UN opisane posljedice opasnog nivoa klimatskih promjena, uključujući sve veće nestašice hrane i vode, toplotne talase, povećanje nivoa mora i bolesti. 

Jedan od autora istraživanja, Stiv Dejvis, rekao je da je istraživanje o pivu urađeno dijelom da bi se na jasan način poslala poruka da klimatske promjene štetno utiču na najrazličitije aspekte svakodnevnog života. 

Nekoliko naučnika koji nisu učestvovali u istraživanju je navelo da je to dobar i efikasniji način da se izlože opasnosti globalnog zagrijavanja. 

Američki agrikulturni ekolog Dejvid Lobel navodi da nauka odavno zna da je ječam "među usjevima najosjetljivijim na toplotu", ali da istraživanje to povezuje s nečim do čega je ljudima zapravo stalo, cijenom piva, i da je zbog toga vrijedno. 

Stiv Dejvis je i sam ljubitelj IPA piva i jedan je od onih kojima je stalo. 

"Ovo istraživanje je stvoreno iz ljubavi i straha", rekao je on.