Da li dojenje boli? Odgovaramo na najčešće pitanje trudnica

09:06, 08.02.2021.
Thumbnail
Kažemo da je dojenje prirodan proces, ali smo čuli za mnoge probleme sa kojim su se mame susretale. Donosimo odgovor na jedno važno pitanje - da li dojenje boli mamu.

Dojenje se čini tako prirodnim procesom, a u stvari sa sobom nosi veliki broj pitanja.

Jedno od najčešćih pitanja koje mame postavljaju jeste Da li dojenje boli?

Odgovor na ovo pitanje nije jednostavan. Većina ljekara će reći da ne boli i da ne bi trebalo da boli ukoliko se beba lijepo prikači na vaše grudi. Istina je da, ako beba ne uhvati bradavicu lijepo, možete imati ozbiljne bolove, a potom i oštećenja.

Ipak, moge žene su rekle da, i kada beba lijepo uhvati bradavicu, dojenje može boleti. Naravno, taj bol je mnogo manji nego da se beba loše uhvatila.

Niko ne želi da plaši mame, ali moramo biti i realni i najprije iskreni. Dojenje može boljeti i ako se beba lijepo uhvatila.

Dakle, sljedeće pitanje je - Kakav je taj bol koji nastaje kada se beba lijepo uhvati? 

Ako imate vrlo osjetljive bradavice, možete osjetiti neku vrstu trnjenja ili probadanja u trenutku kada se beba uhvati. Ako je takav slučaj kod vas, duboko udahnite prije nego što beba priđe i lepo izdahnite kada se uhvati. Iako ne zvuči kao neka pomoć, zaista znači.

Kod većine drugih dojilja, tokom prvih dana može se javiti osjećaj 'pucanja bradavica da bi mlijeko izašlo'. Vremenom se ovaj osjećaj poboljšava, naročito ako koristite kremu.

Ako ste imali carski rez, biće vam teško da pronađete odgovarajući položaj, a da nemate bolove zbog rane. Možda vam ležanje na strani bude najprijatnije. Isprobajte položaje za dojenje i pronađite onaj koji vam najviše odgovara.

Nakon dojenja nekada možete osjetiti kao neku vrstu zatezanja stomaka. Ovi osjećaji su potpuno prirodna pojava, jer se materica kontrahuje kako bi se vratila na veličinu prije porođaja. Razlog zašto se to dešava tokom dojenja jeste jer dojenjem otpuštate oksitocin, hormon koji podstiče kontrakcije.

Probajte da umanjite bolove toplotom, a ukoliko ne pomogne, a bolovi budu jaki, obratite se ljekaru za pomoć.

(yumama.com)