Dječije omiljeno voće

11:05, 25.12.2020.
Izvor: avaz
Banane spadaju u najdostupnije i najjeftinije namirnice, a zahvaljujući fruktozi prednjače po nutricionističkoj vrijednosti pred drugim voćem. Vrlo su prijatnog okusa i smatra se da posjeduju ljekovita svojstva i ublažavaju simptome mnogih bolesti.

Ovo voće obiluje hranjivim sastojcima, mineralima, vitaminima A, B6 i C, sadrži fosfor, mangan, magnezij, kalij i folnu kiselinu. Zbog veće količine vitamina B, koji povoljno djeluje na nervni sistem, a i vrste proteina koje sadrže, tokom varenja nastaje serotonin, pa banane djeluju opuštajuće i mogu ublažiti neraspoloženje.

Banane su korisne za metabolizam, pomažu i proizvodnju hemoglobina te nedvosmisleno poboljšavaju stanje kod opstipacije. Stimuliraju i proizvodnju hemoglobina, a povećavaju i snagu mišića.

Djeca ih, uglavnom, vole, pa roditelji, po pravilu, imaju najmanje problema s uvođenjem ove voćke u ishranu bebe. Banana se može uvesti u ishranu u šestom mjesecu.  Za ukusan obrok, bananu možete pomiješati s pahuljicama ili drugim vrtstama voća, posebno jabukom.