Savjeti za roditelje

Jednogodišnjaci ne mrze ograničenja

12:41, 04.05.2021.
Izvor: avaz
Mala djeca, dokazano je, ne mrze ograničenja, iako se možda čini drukčije. Oni će nastaviti raditi po svom, ali samo postojanje ograničenja djeci daje određenu sigurnost.

Dakle, ako ne želite da vam se dijete penje po namještaju, to mu i recite odlučnim tonom. Ako to ne pomaže, sami ga maknite s namještaja. Postavljanje granica takođe pomaže jednogodišnjaku učenju o posljedicama.

Budite dosljedni. Vaše će dijete puno lakše usvojiti neke kućne zakone ako se pravila ne mijenjaju. Drugim riječima, ako djetetu dopustite da jede pred televizorom jedan dan, a drugi mu dan to zabranite, izgubit ćete kredibilitet. Briga o malom djetetu s vremena na vrijeme zna biti frustrirajuća. Ako osjetite da ste "izgubili živce" odmaknite se od djeteta i pokušajte se sabrati. Naravno, budite sigurni da dijete ostavljate na nekom sigurnom mjestu.

Jednogodišnjaci su skloni svim vrstama mušićavih ponašanja, od insistiranja za nošenjem zimskog kaputa u proljeće do toga da ne žele jesti ništa zeleno. Svaka mušica ne zahtijeva hitnu intervenciju odraslih. Ako u pitanju nije sigurnost ili poštovanje, ponekad je bolje jednostavno ignorirati problem.