Kada i kako se u bebinu ishranu uvodi cvekla

11:23, 29.12.2020.
Cvekla sadrži veliku količinu vitamina i minerala koji igraju ključnu ulogu u razvoju vaše bebe. Obiiluje vitaminima A, B i C i gotovo sve minerale, kao i vlakna.

Kada se cvekla uvodi u ishrabu bebe?

Period za uvođenje cvekle je od osmog do desetog mjeseca, ali kao i uvijek, preporučeno je da se posavjetujete sa odabranim pedijatrom oko uvođenja ove moćne namirnice.

Kako odabrati i čuvati cveklu za bebu?

Cvekla ne spada u "rizične" namirnice, odnosno one koje su u velikoj mjeri zagađene pesticidima. 

Prilikom odabira dovoljno je samo da bude svježa. Takođe, manje cvekle su mjekše i ukusnije, preporučuje se da ne uzimate cveklu koja u prečniku ima više od 7-8 santimetara. 

Birajte one koje nemaju fleke i nisu negdje "udarene" i kad god je to moguće, uzimajte one koje još uvijek imaju zeleno lišće, jer će tako biti sigurni da je svježa. Takođe, ne obraćajte pažnju na zemlju koja je prekriva, samo je kod kuće dobro operite.

Kada je donesete kući, pored detaljnog pranja, potrebno je da odstranite listove, a zatim je zatvorite u posudu sa poklopcem ili kesu za zamrzivač. Čuvajte je u fioci za voće i povrće ili skroz u dnu frižidera. Ovako spremljenu, cveklu možete čuvati nedjelju dana.

(yumama.com)