Ne pretjerujte

Koliko često kupati djecu?

21:50, 28.04.2021.
Izvor: 24sata.hr
Prekomjerno izlaganje kože djeteta vodi i sapunu može isušiti njihovu kožu i uzrokovati stanja poput ekcema, a može dovesti i do osipa i infekcija. Svaka dva do tri dana je više nego dovoljno.

Takođe, u obzir treba uzeti brojne čimbenike koji mogu pomoći u određivanju koliko često biste trebali kupati bebe - od klime gdje živite, do mogućih stanja kože i koliko se zaprljaju tokom dana.

- Prljavija djeca, bilo koje dobi, češće se trebaju prati. Nečistoća i prljavština povećati će iritaciju kože i udomiti bakterije - kaže dr. Hay i dodaje da biste ako dijete pati od kožnih bolesti, poput ekcema, trebali posebnu pažnju obratiti na njihovu kožu jer je kupanje može isušiti.

Da biste izbjegli te probleme, smanjite učestalost kupki i izbjegavajte upotrebu sapuna kada je to moguće. Takođe možete koristiti ulje za kupanje umjesto sapuna jer je puno nježnije za kožu.

Hay kaže da pažnju obratite i na klimu.

- Zimi hladan zrak nastoji isušiti kožu, što znači da kupke trebaju biti kraće, hladnije, više izbjegavajte sapune i redovito održavajte vlažnost - dodao je Hay, a piše Mirror.

24sata.hr