Ne stavljajte bebi traku na glavu dok spava

12:54, 15.01.2021.
Ukrasne trake za glavu beba mogu da budu preslatke, ali samo dok su budne. Prije spavanja ih obavezno skinite. Stručnjaci kažu da trake prije spavanja obavezno treba skinuti djetetu, jer bi, dok beba spava, mogle da skliznu sa glave i ometaju disanje.

Ovo je isto kao što se majkama preporučuje da ne pokrivaju bebu preko glave dok spava, jer tada može doći do pregrijavanja tijela što povećava rizik od sindroma iznenadne smrti novorođenčadi ili gušenja. 

Pedijatri kažu da postoji mnogo smjernica kako bi bi bebu ostavili da sigurno spava, ali naglašavaju kako se uvijek treba pridržavati ova dva pravila: uspavajte bebu na leđima i uklonite sve nefiksirane i nepotrebne predmete iz kreveca (jastuke, igračke, prekrivače) 

Takođe, roditeljima se savjetuje da je skinu sa glave kad god im djeca nisu na oku, kao, na primjer, dok se nalaze u kolima, u sjedalici.  Stručnjaci upozoravaju da djeca mogu lako da progutaju, udahnu ili se zadave predmetima jer ih prirodno stavljaju u usta, piše Avaz.

Ljekari podsjećaju da roditelji mogu spriječiti rizik od gušenja tako što će obezbijediti da se mali, sitni predmeti drže van dohvata djece mlađe od tri godine.