Savjeti kako da pobijedite žgaravicu u trudnoći

10:20, 10.02.2021.
Već krajem prvog tromjesečja, 40-80 posto trudnica osjeti "žarenje" u grudnom dijelu organa za varenje koje nazivamo "žgaravica". Mnoge trudnice osjećaju to žarenje i u grlu, a prisutna je i nadutost te pojačano lučenje pljuvačnih žlijezda, piše Avaz.

Doktori smatraju da na pojavu žgaravice utiče veći nivo hormona progesterona i estrogena jer usporavaju varenje i utiču na otvaranje pregrade između jednjaka i želuca. Doktori generalno savjetuju izbjegavanje ljute, pečene, masne i začinjene hrane a također se savjetuje sljedeće:

Konzumirajte manje porcije hrane - Poželjno je da jedete češće ali manje obroke kako ne biste pretrpali želudac i usporili varenje.

Unosite lakše namirnice - Unosite zdrave i lako probavljive namirnice poput proizvoda od žitarica, voća povrća i sjemenki. Takođe je dobro ne jesti 2-3 sata prije spavanja.

Unosite dovoljno tečnosti u organizam - Poželjno je da unosite 2 do 2,5l tečnosti svaki dan a preporuka je da tečnost ne unosite tokom obroka jer time usporavate varenje.

Jedite u uspravnom položaju - Izbjegavajte ležeći i poluležeći položaj prilikom jela i pokušajte biti u sjedećem položaju jedan sat nakon obroka.

Bavite se fizičkom aktivnošću - Ukoliko vam to vaš doktor dozvoljava, bavite se umjerenom fizičkom aktivnošću jer tako stimulišete rad crijeva. Takođe, nemojte jesti 1-2 sata prije aktivnosti.