Korisno

Simptomi gripe kod djece

11:30, 19.04.2021.
Izvor: klix.ba
Inače razigrano i veselo dijete, čini se nešto mirnijim u zadnjih nekoliko sati. Curi mu nosić i ima povišenu temperaturu. Najčešći uzrok ovom spletu simptoma je - gripa. Gripa je virus i ne može se liječiti antibioticima.

Gripu će najčešće prouzrokovati tri ili više od sljedećih simptoma: visoka temperatura, groznica; grebanje u grlu; glavobolja; mučnina; povraćanje; proljev; bolovi u trbuhu; bolovi u mišićima; začepljen nos; bistar ili zelenkasti sekret iz nosa; suhi ili zreli kašalj; nadražene, crvene oči;

Otkrijte koji simptomi najviše smetaju djetetu i usredotočite se na njih. Nije opasno miješati grupe lijekova koje ublažavaju tegobe gripe. Ali, o tome se obavezno posavjetujte s pedijatrom. 

Samo su tri situacije u kojima bi noću bilo potrebno pozvati ljekara ili otići u Hitnu pomoć:

1. Visoka temperatura

Većina visokih temperatura ne zahtijeva zvanje doktora izvan radnog vremena, ali evo slučajeva u kojima biste to trebali učiniti: Ako je beba mlađa od šest sedmica, a ima temperaturu 38,3°C ili višu. U tom slučaju nemojte svojevoljno davati nikakve lijekove za snižavanje temperature prije nego što to dopusti ljekar.

2. Dehidracija

Većina djece blago će do umjereno dehidrirati za vrijeme gripe. Simptomi dehidracije koja nije zabrinjavajuća su sljedeći: neaktivnost, suhe usnice, plač bez suza, rijetko mokrenje.

Simptomi dehidracije kod koje je nužna ljekarska pomoć su: bezvoljnost, mlohavost, nereagiranje na vanjske podražaje, neuspostavljanje kontakta očima, zadržavanje mokraće duže od 12 sati, bljedilo.

3. Glavobolje

Glavobolje sa ukočenim bolnim vratom te učestalo povraćanje.