Trudnoća u četrdesetima: Šta očekivati?

11:10, 15.02.2021.
Izvor: Index.hr
Thumbnail
Trudnoća u četrdesetima postaje gotovo uobičajena. Broj žena koje su prvi put rodile u dobi između 40. i 44. godine se udvostručio od 1990. do 2012. godine.

Prednosti:

Jedna od prednosti rađanja prvog djeteta u 40-ima je i činjenica da već vjerovatno imate stabilnu, izgrađenu karijeru te se možete više posvetiti odgoju vašeg djeteta. Također, finansijski ste stabilniji nego u 20-ima.

Rađanje djece u kasnijim godinama je povezano i sa smanjenim padom kognitivnih sposobnosti, dužim životom i boljim obrazovnim ishodima.

Nedostaci:

Zahvaljujući razvoju medicine i tehnologije, moguće je imati potpuno zdravu trudnoću i porođaj u četrdesetim godinama života. No ipak i dalje postoje određeni rizici povezani s rađanjem nakon četrdesete.

Visok krvni pritisak, gestacijski dijabetes, urođene mane kod djeteta, spontani pobačaj, niska porođajna težina te izvanmaternična trudnoća su neki od tih rizika.

Takođe, trudnoća u kasnijim godinama života može biti izazovna. Moguće je da će vas više mučiti bolovi, kao i intenzivan umor.