Žene koje kasnije postanu majke bolje odgajaju djecu, tvrdi studija

12:14, 30.03.2021.
Izvor: Index.hr
Istina je da za većinu žena trudnoća s godinama postaje sve teža.

Između ostalog, žene se rađaju s određenim brojem jajašaca, a taj se broj s godinama smanjuje. Osim toga, trudnoća nakon 35. godine dolazi s nekim dodatnim rizicima od komplikacija poput većeg rizika od hipertenzije, dijabetesa ili kromosomskih abnormalnosti u novorođenčadi. Iz istih razloga ženama se često savjetuje da zatrudne u ranijim godinama života. No studije sugerišu da kasnija trudnoća ima i brojne prednosti, a čini se da je jedna od njih i to da žene koje rode u kasnijim godinama bolje odgajaju svoju djecu.

U posljednje dvije decenije smanjio se broj žena koje su postale majke tokom dvadesetih. Sve više i više žena odlučuje imati djecu kasnije u životu, a najčešći razlozi su izgradnja karijere te kasnije stupanje u brak. U studiji provedenoj u School of Business and Social Sciences na Univerzitetu Aarhus u Danskoj otkriveno je da djeca žena koje su rodile nakon 35. godine imaju neke dodatne pogodnosti.

Studija sugeriše da starije majke nisu toliko stroge u smislu nametanja tjelesne i verbalne discipline svojoj djeci u dobi između 7 i 11 godina. Kao rezultat toga, djeca ove dobne skupine pokazala su manje poteškoća u ponašanju te manje društvenih i emocionalnih poteškoća.

Ista studija je pokazala i da starije majke imaju bolji i stabilniji odnos sa svojom djecom. Osim toga, visina zrelosti tih žena olakšava im pobijediti stres tokom trudnoće i zadržati pozitivan stav dok odgajaju djecu. S godinama ljudi postaju sve bolji u rješavanju emocionalnih i mentalnih izazova pa se tako bolje nose s bilo kojom situacijom i usmjeravaju svoju djecu na bolji način. Svojim mališanima pružaju pozitivno psihosocijalno okruženje koje im pomaže da budu optimistični u životu, prenosi Times Of India.