Pripazite na njih

Ako konzumirate ove namirnice, možete pasti na alko-testu

22:18, 17.12.2019.
Izvor: Kurir
Thumbnail
Prije nego što sjedate za volan, podrazumijeva se da ne biste trebali da pijete nimalo alkohola. Ipak, postoje i druge namirnice nakon kojih možete neočekivano da "naduvate" više od 0,3 promila, kolika je dozvoljena količina alkohola koju možete imati u krvi za volanom u BiH.

Stručnjaci ističu da je svakome ko pije ili konzumira proizvode na bazi žestine vrlo teško odokativno odrediti nivo alkohola u krvi jer sve zavisi od tjelesne težine, količine hrane koju ste pojeli i vremena koje je prošlo otkako ste ga konzumirali prije nego ste sjeli za volan.

Tako, na primjer, kako bi izbjegao kaznu, sat vremena prije sjedanja za volan muškarac težak 63 kilograma ne smije da popije nijedno piće jer sa njim će imati 0,3 promila alkohola u krvi, a već nakon drugog imaće 0,5 promila. Kod muškaraca teških 70-90 kilograma jedno piće očitava 0,2 promila, a dva pića pokazuju od 0,4 do 0,5 - a to je već prekršaj.

Kod žena je situacija drugačija. Dame koje imaju do 90 kilograma moraju da izbjegavaju alkohol sat vremena prije nego što sjednu za volan jer će alko-test pokazati od 0,5 do 0,3 promila nakon samo jednog popijenog pića.

Namirnice zbog kojih možete pasti na alko-testu:

Ekstrakt vanile

Jedini razlog zašto u kolače i torte ne bi trebalo stavljati više od nekoliko kapi ekstrakta od vanile jeste upravo alkohol. Vjerovali ili ne, koncentracija alkohola u dodacima ista je kao u votki ili džinu.

Vodice za ispiranje usta

Većina vodica za ispiranje usne duplje sadrži visok udio alkohola (čak 30 odsto). Upravo zato mnogi stručnjaci smatraju da takve tečnosti ne bi trebalo kupovati na svoju ruku, već uz recept stomatologa ili ljekara opšte prakse.

Sirup protiv kašlja

Sirup protiv kašlja sadrži između 10 i 40 odsto alkohola. Upravo zbog toga se prije uzimanja lijeka o doziranju treba posavjetovati s ljekarom.

Sladoled

Sladoled koji je umjesto šećerom zaslađen niskokaloričnim zaslađivačem na bazi alkohola izbjegavajte ako namjeravate da vozite.