Praktični savjeti

Evo kako da izbjegnete toplotni udar u automobilu

09:28, 08.08.2019.
Izvor: B92
Thumbnail
Meteorolozi najavljuju tropsko vrijeme do kraja mjeseca sa čak 20 dana sa temperaturama iznad 30 stepeni. To znači i ogromno pregrijavanje automobila što može da utiče na vašu bezbjednost.

Toplotni udar nije mit, pa je glavni savjet da izbjegavate da odmah uđete u pregrijan automobil, posebno ako nemate klimu, što nije rijetkost na spskim putevima.

Automobili se na velikim vrućinama brzo zagriju i ako su parkirani u hladu, a za samo deset minuta unutrašnja temperatura može da naraste i za 20 stepeni.

Iako zvuči pomalo suludo, spustite prozor na suvozačevoj strani i zatvorite vrata, a vozačeva vrata zatvarajte i otvarajte brzim pokretima nekoliko puta.

Ukoliko imate kožna sjedišta, da bi vam vožnja bila ugodnija, prekrijte ih nekim pamučnim materijalom, a zaštitite i volan.

Ako ne prekrijete volan, bar ga okrenite u stranu pri parkiranju. Tako će kad krenete i vratite ga u početni položaj, dio gdje su vam dlanovi biti hladan.

Ni malo spušten prozor ne pomaže da se auto ne pregrije pa djecu i kućne ljubimce nikad ne ostavljajte u vozilu, čak ni na nekoliko minuta.

Po velikim vrućinama, temperatura u autu se može popeti na 50 stepeni za samo nekoliko minuta, a djeca su posebno osjetljiva jer njihova temperatura tijela raste 3-5 pet puta brže nego kod odraslih zbog još nedovoljno razvijene termoregulacije tijela.

Budite oprezni i s ostavljanjem namirnica u autu. Odvojite nekoliko minuta i odnesite ih kući u frižider prije nego što svratite na piće, jer su visoke temperature pogodne za razvoj bakterija.

Posebno su osjetljivi mljeveno meso, mliječni proizvodi i gotova kuvana hrana, a ne želite neprijatne mirise u svom vozilu.

Ako već morate ostaviti namirnice u automobilu, obavezno parkirajte u hladu i ostavite ih na zadnjoj klupi, nikako u gepeku.