Zahtjeva poseban tretman

Evo kako da njegujete kožu u starosti

07:54, 08.07.2020.
Izvor: novosti.rs
Thumbnail
Istanjena, suva staračka koža zahtjeva da se poslije svakog kupanja namaže kremom, a ukoliko je osoba nepokretna i prikovana za krevet neophodno je svakodnevno brisanje vlažnim peškirom i nanošenje antidekubitalnog preparata.

Dermatolog Gorana Isailović kaže da su za njegu kože seniora potrebne i uljane kupke, nealkalni sapuni, zaštitni kremovi, masaža:

"Kod staračke kože ne samo da mora da se pažljivo održava higijena, već je potrebno da se vodi računa i o pravilnoj ishrani sa unošenjem vitamina, minerala, proteina, esencijalnih masnih kiselina i tečnosti. Koža je u poznom životnom dobu suvlja, sporije obnavlja sopstveni kožni krem uklonjen tokom pranja, sklonija je oštećenjima, pojavi modrica, krvnih podliva zbog slabosti zida kapilara, a povrede sporije zarastaju", kaže Gorana Isailović, dermatolog.

Kupanje vremešnih pacijenata trebalo bi da bude detaljno.

"Važno je da se pažljivo operu pregibi na koži i intimne regije", kaže dr Isailović. "Poslije toga se nanosi lako razmazivi emolijentni krem, a potrebno je njegovati i kožu šaka, stopala, lica i poglavine uz obaveznu zaštitu od UV zraka kremama, šeširima i odjećom".

Ukoliko je osoba nepokretna, potrebna je posebna higijena.

"Ako je pacijent u krevetu i nosi pelene, potrebno je brisanje kože mekanim vlažnim peškirom, a u predelu pelena savjetuje se primjena zaštitnih krema bogatih cinkoksidom i puderom koji se koriste i kod pelenskog osipa kod djece. Od velike pomoći je i svakodnevna masaža i samomasaža, da bi se sprečio nastanak oštećenja kože zbog dugotrajng pritiska težine tijela, odnosno dekubitusa. Značajna je i primjena antidekubitalnih dušeka i jastuka za pete".