Evo šta svaka domaćica mora da zna i ima u kuhinji

18:14, 04.07.2020.
Izvor: novosti.rs
Kada se natalože masnoće i nečistoće od kuvanja, šporet može da izgleda prljavo i zapušteno, iako ga perete deterdžentom za sudove poslije svake upotrebe.

Da biste mu vratili sjaj, ne morate da koristite agresivne hemikalije, već su dovoljna sredstva koja svaka kuća ima.

Poznato je da soda bikarbona čini čuda, a pomiješana sa solju odlično razlaže masti nastale kuvanjem. Pomiješajte po kašiku soli i sode bikarbone, dobro promiješajte, pa dodajte kašiku vode. Miješajte dok ne dobijete pastu, pa je nanesite na žicu ili sunđer i njom očistite ringle i rernu.

Kombinacija limunove kiseline, koja razlaže masnoće, i sode bikarbone, borca protiv bakterija, odlična je za čišćenje zapuštenih površina sa debelim naslagama masti.

Pospite šaku sode bikarbone po ravnoj ploči ili ringlama, a potom istrljajte šporet četvrtinom limuna. Masne fleke će nestati, a pritom nećete izgrebati površinu. Vlažnom krpom prebrišite šporet i uklonite ostatke sode bikarbone i limuna.

Alkoholno sirće čini čuda u kuhinji

Dobar saveznik u borbi protiv nečistoće je i alkoholno sirće. Pomiješajte ga sa vodom u razmjeri 1:2 i sipajte u bočicu sa raspršivačem. Naprskajte ploče na šporetu i rernu, sačekajte malo da djeluje, istrljajte ih sunđerom, pa isperite vodom. Ova mješavina je pogodna i za čišćenje kuhinjskih elemenata, koje ne morate ispirati vodom na kraju.

Važno je kada se soli hrana

Nije svejedno u kom momentu solimo hranu tokom njene pripreme, niti je to vrijeme isto za sve namirnice. Prije kuvanja trebalo bi posoliti pirinač, tjesteninu i meso, dok bi grašak i pečurke valjalo posoliti poslije toga, a za luk je svejedno.

Prije kuvanja se sole pirinač i testenina.

Evo i zašto: pirinač, kao i testenina, upija slanu vodu tokom kuvanja i omekša. Meso bi trebalo posoliti prije termičke obrade, jer se ono tokom pripreme skupi i naknadno upije ukuse, pa će mnogo bolje apsorbovati začine ako ga odmah posolimo.

Grašak ćemo duže kuvati ako ga odmah posolimo, zato so treba dodati na kraju. Bogate vodom, pečurke ne valja soliti na početku pripreme, jer će prerano ispustiti sokove i postati “gumene”. Kada je luk u pitanju, ako želimo da bude hrskav i zlatast, dodajmo mu so na kraju prženja, a ako nam je potreban mekan, posolimo ga na početku pripreme.