Kada nikne prvi zubić, makar i samo njegov vrh, počnite sa pranjem

09:02, 16.12.2020.
Izvor: mondo
Iako živimo u 21. veku, još postoje nepoznanice o nama samima. U njih spadaju i mlječni zubi. Zato treba znati ovo:

1. Prvi niču donji srednji sekutići, zatim gornji srednji sekutići, nakon njih mlječne dvojke, donje i gornje, zatim mlječni očnjaci, donji i gornji i na kraju mlječni kutnjaci, gornji i donji.

Prilikom nicanja dobro je bebi ponuditi grickalicu od gume kojih na tržištu ima u različitim oblicima, a najbolje su one koje u sebi sadrže vodu. Takvu grickalicu stavite u frižider i samim hlađenjem ublažićete bolove uzrokovane nicanjem zubića.

2. U literaturi obično piše da prvi zubi niču nakon šestog mjeseca života do druge godine kada bi klinci trebalo da imaju 20 zubića, po deset u svakoj vilici.

Ali nije baš tako. Mnoge mame će vam reći da je njihovo dijete prvi zubić dobilo već sa četiri mjeseca.

3. Kada nikne prvi zubić, makar i samo njegov vrh, počnite s pranjem. Kada kupate dijete, pripremite malu četkicu samo za bebu i dok joj pridržavate glavicu da ne potone, drugom rukom istrljajte četkicom taj zubić. Viđećete da će se to bebi dopasti, otvoriće usta i čekati.

Time ne samo da ćete očistiti sve naslagice koje je beba prikupila tokom dana od hrane i dude, već ćete i izmasirati okolno zubno meso te time olakšati nicanje idućem zubiću.

4. Zaboravite na čišćenja bebi-štapićima. Oni ne mogu da zamjene četkicu, a, uz to, bebi u ustima ostaju dlačice koje joj samo smetaju. Nemojte nipošto da koristite zubnu pastu, jer za tim još nema potrebe, a i bebi se neće svideti.