Pažljivo planirajte

Kako da putujete više a trošite manje?

09:58, 19.11.2019.
Izvor: klix.ba
Thumbnail
Prije dvije godine 27-godišnja Kasandra De Pekol postavila je dva svjetska rekorda: postala je prva žena koja je proputovala sve suverene zemlje i prva osoba koja je to ikad uspjela učiniti u samo godinu i po dana.

Mnoge osobe takođe žele putovati svijetom, ali ne mogu svi to priuštiti. Prikupili smo nekoliko savjeta koji će vam pomoći da putujete više i trošite manje.

Kada planirate putovati birajte putovanja autobusima i vozovima koji voze noću. Ovu opciju možete koristiti kako biste uštedjeli novac i vrijeme, a ne morate plaćati ni noćenje u hotelu. Ako putujete vozom kupite kartu prve klase, tako ćete imati priliku ugodno spavati.

Na stranicama koje nude jeftina putovanja ostavite obavijest koju destinaciju želite posjetiti. Svaki put kada padnu cijene za vaše odredište dobićete e-mail koji će vas o tome obavijestiti.

Ako nemate puno vremena i novca, obratite pažnju na veb stranice kao što su Hotwire ili Pirceline. Na ovim stranicama možete naći popust na smještaj od 30 do 80 odsto.

Ako iznenada promijenite svoje planove i trebate otkazati avionsku kartu, trebali biste znati da se to može učiniti u nekoliko slučajeva poput: ako je vaš let otkazan, ako vam je let znatno kasnio i to je promijenilo vaše planove, ako ste se vi ili osoba s kojom ćete ići razboljeli, ako je član vaše porodice preminuo ili ste upravo propustili let možda možete vratiti polovinu uplaćenog novca.

Prije svega, morate otkazati rezervaciju, a zatim pripremiti sve potrebne dokumente koji objašnjavaju razlog i dokazuju da ne lažete. Morate biti jasni u zahtjevima svoje aviokompanije.

Obratite pažnju na zemlje koje su manje popularne među turistima. To ne znači da će vam odmor biti gori ili da ćete biti razočarani. Na primjer Crnu Goru, Bugarsku ili Tajland možete zamijeniti Albanijom, Rumunijom i Kambodžom. Te zemlje imaju sličnu klimu, u blizini je more, ali cijene su niže.

Kupujte karte putem interneta pomoću "Incognitoa". Naime, ako ste provjeravali cijene karata, kada se malo kasnije vratite da provjerite iste karte može se desiti da je cijena porasla. Stvar je u tome što aviokompanije već znaju da ste zainteresovani za ove karte i pokušaće ih prodati za veću cijenu.

Osim toga ako koristite MacBook za kupovinu karata, vjerojatno će vam se ponuditi skuplje karte. Zbog toga je bolje da koristite drugi računar.