Kako regulisati nivo holesterola na prirodan način?

08:01, 02.12.2020.
Izvor: ZenskiMagazin.rs
Thumbnail
Poražavajuća je činjenica da sve veći broj savremenih ljudi pati od povišenog holesterola. Još je nezahvalnije saznanje da mnogi od njih nemaju problema sa prekomjernom težinom, niti pokazuju bilo kakve simptome visokog holesterola.

Nažalost sve veći broj njih postaje žrtva moždanih ili srčanih oboljenja. Ali pre nego što vas obuzme panika, otkrivamo vam kako sa lakoćom možete da regulišete nivo holesterola kod kuće.

NAMIRNICE KOJE REGULIŠU NIVO HOLESTEROLA:

ESENCIJALNA ULJA

Esencijalno ulje limunove trave se najviše koristi zbog svojih analgetičkih i protivupalnih efekata. Ono pomaže pri smanjanju nivoa holesterola i proširenju krvnih sudova, kako bi tok krvi u njima bio nesmetan. Dvije kapi esnecijalnog ulja limunove trave rastvorene u čaši vode potrebno je konzumirati dva puta dnevno.

VITAMINI

Poznato je da vitamini B3, E i C smanjuju nivo holesterola u krvi. Zajedničkim snagama oni suzbijaju simptome viskog holesterola poput ateroskleroze smanjujući nakupljanje holesterola u arterijama. Hrana bogata ovim vitaminima uključuje citruse, zeleno lisnato povrće, piletinu, pečurke, tunjevinu, bademe i slatki krompir.

RIBLJE ULJE

Riblje ulje je odličan izvor omega 3 masnih kiselina. Redovan unos ovih masnih kiselina je jedan od najboljih i najlakših načina za smanjenje nivoa holesterola u organizmu. Takođe ono pomaže i u smanjenju rizika od srčanih oboljenja. Riba poput sardine, lososa, skuše i tune je posebno preporučljiva, ali možete odabrati i suplemente u vidu ribljeg ulja.

KOKOSOVO ULJE

Kokosovo ulje povećava nivo dobrog holesterola u krvi, što ujedno dovodi do snižavanja lošeg holesterola. Kokosovo ulje vas štiti od srčanih bolesti, pomažući vam da kontrolišete svoju težinu. Kašika kokosovog ulja na dnevnoj bazi kao dodatak jelima je sasvim dovoljna.

BIJELI LUK

Bijeli luk sadrži jedinjenje koje se naziva alicin koje se oslobađa kada ga zgnječite. Dokazano je da upravo ovo jedinjenje dovodi do prirodnog smanjenja holesterola u krvi. Sitno seckani i zgnječeni beli luk možete dodati salatama šireg sprektra. Poželjno je da ga konzumirate svakodnevno.