Nevjerovatno

Odlični savjeti za čišćenje: Sirće je broj jedan

11:26, 05.02.2020.
Thumbnail
Vjerovali ili ne, vinsko sirće možete na stotinu načina upotrijebiti u kući, automobilu, baštama...

Na primjer, za čišćenje brodskog poda, 225 ml ovog sirćeta pomiješajte s nešto manje od četiri litre vode, ali za čišćenje pločica u kupatilu ili kuhinji i onih ružnih naslaga koje se nakupljaju na fugama, koristite čisto sirće.

Kućni ljubimci:

Pse i mačke često mogu da svrbe uši, koje se uz to i perutaju i ućebaju, a to naročito važi za retrivere koji imaju opuštene uši. Razblažite sirće u razmjeri 1:4, nakvasite čistu krpu i time obrišite unutrašnjost uha vašeg kućnog ljubimca. A ako vaši ljubimci neprijatno mirišu, sirće će to ublažiti.

Pranje mašine za suđe:

Sirće možete na dva načina upotrijebiti kada je riječ o mašini za suđe. Prvo, koristite ga kao jeftino, a veoma efektno sredstvo za ispiranje čaša, tanjira i ostalog posuđa koji će tako dobiti i sjaj. Drugo, njime možete očistiti i samu mašinu: jednom godišnje (ili češće ako u domaćinstvu imate tvrdu vodu) naspite 225 ml sirćeta u praznu mašinu, onda je uključite i neka “prođe” kroz program za staklene predmete. Njim ćete ukloniti kamenac i masne naslage, a time i produžiti vijek vašoj mašini.

Automobili:

Sirće možete koristiti kao sredstvo za čišćenje stakala na automobilu i kao osvježivač unutrašnjosti vašeg vozila. Možete ga čak staviti u vodu za brisače kako bi staklo na automobilu bilo sjajno. Takođe, obrišite automobilska stakla razblaženim sirćetom kako se tokom zime ne bi lako zamrzavala.

Cvijeće:

Postoji čitava nauka o načinima za produžavanje života vašem cvijeću. Neki u vodu u kojem je cvijeće dodaju Aspirin, a neki nekoliko kašika sirćeta, kao i malo šećera.

Čišćenje pločica:

Mnogi ljudi posežu za varikinom kada se suoče s musavim pločicama koje su izgubile boju i zamrljanim fugama. Ali, sirće radi kao varikina. a sigurnije je. Samo poprskajte nerazblaženo sirće na pločice u kupatilu ili kuhinji, pa ih poslije pola sata izribajte četkom.

Prljav veš:

Sirće ima toliko mnogo namjena kada je riječ o prljavom vešu. Za uklanjanje fleka od senfa, kečapa, paradajz sosa, trave i dezodoransa, poprskajte malo sirćeta na uflekana mjesta prije nego što odjeću ubacite u mašinu za veš. Ili, ako bijeli veš natopite ovim sirćetom, povratit će mu se bjelina. Kao i kada je riječ o mašini za pranje suđa, sirće će pomoći da, ako ga dodate tokom ispiranja, odjeća bude svježa, življih boja i da se riješite fleka od vlage. Biće dovoljno 225 ml. Napomena: nemojte dodavati sirće u varikinu, jer to može dovesti do stvaranja štetnog gasa, s mogućim smrtonosnim posljedicama.

Čišćenje kuhinje:

Svakog mjeseca očistite aparat za kafu razblaženim sirćetom (ne zaboravite da u njemu, prije kuhanja kafe, prvo prokuvate samo vodu). Sirće i so mogu očistiti posuđe od nehrđajućeg čelika, a nerazblaženo sirće dezinfikuje daske za sječenje, naročito drvene. Za čišćenje mikrotalasnih rerni nalijte samo malo sirćeta u staklenu posudu i uključite rernu na nekoliko minuta. Poslije toga ćete lako moći obrisati prljavštinu. Najzad, ako je vaš sudoper ljepljiva ili iz njega izlazi neprijatan miris, pokušajte da u nju ulijete sodu bikarbonu, potom sipajte sirće i dobro pokrijte slivnik – reakcija između ove dvije komponente otpušiće slivnik (za teža začepljenja ponovite ovaj postupak).

Kamenac:

Ako WC šolja, kada ili lavabo imaju naslage kamenca zbog tvrde vode, pokvasite ili isprskajte kritična mjesta sirćetom. Omekšaće i biće spremne za lako skidanje. Uopšteno, sve što ne radi kako treba zbog tvrde vode (baterije, slavine, pegle) poprskajte vinskim sirćetom i pustite da naslage omekšaju.

Čišćenje kuće:

Razblaženo sirće odlično je za čišćenje prozora, brodskih podova, fleka s parketa, cigala na kaminu, pegli, diskova i DVD-jeva, zavjesa za tuširanje, tapeta, drvenog namještaja (u kombinaciji s maslinovim uljem), svih staklenih površina… Izuzetak je mermer i ostalo kamenje, jer kiselina iz vinskog sirća može trajno oštetiti njihovu površinu.

Uništavanje korova:

Sirće je dovoljno jako da ubije korov, ali istovremeno i vaše omiljene biljke, pa vodite računa kako ga koristite. Za najbolji rezultat, koristite sirće kada ste sigurni da će nekoliko dana biti suho i sunčano vrijeme, jer mu je neophodno nekoliko dana na suncu da bi pokazalo svoje magično, smrtonosno dejstvo na korov.