Uskoro će povratak u klupe

Povedite računa o ovome prije nego što pošaljete dijete u školu

22:05, 14.01.2020.
Izvor: klix.ba
Uskoro se djeca vraćaju u školu i to je za neke ponekad nelagodna pomisao. Mnogi roditelji razbijaju glavu o novoj godini, novim vanrednim aktivnostima, domaćim zadacima i onome šta će spakovati u kutije za ručak svojoj djeci.

Isto tako znate da ste napustili svoju roditeljsku rutinu tokom praznika i vrijeme je da počnete pripremati djecu za zdravu školsku godinu, piše Health24.

Stručnjaci su sastavili listu najboljih savjeta koji će roditeljima pomoći da što bolje djecu spreme za polazak u školu.

Vodite računa o zdravlju kičme svog djeteta

Bilo da kupujete nove školske torbe ili da počinjete puniti već postojeće, morate znati da pretežak ruksak može uzrokovati ozbiljno naprezanje mladoj, rastućoj kičmi. Roditelji tome moraju posvetiti posebnu pažnju.

Pravilna prehrana

Pravilna prehrana ključna je za efikasno učenje i energičnost kada je riječ o fizičkoj spremi, ali to je često zastrašujući zadatak za roditelje koji u žurbi ne mogu djetetu napraviti kvalitetan doručak ili ručak.

Sistemski zdravstveni pregled

Na vašem popisu obaveza vjerovatno se nalazi kupovina novih knjiga i pribora za novu godinu, ali ovo je i vrijeme kada trebate voditi računa o zdravlju svog djeteta. U vezi s prethodno navedenim, dijete bi trebalo obaviti sve zdravstvene provjere prije nego što školska godina započne.

Alergijske reakcije

Možda ćete se osjećati sigurnim kada kontrolišete alergije na hranu svog djeteta kod kuće, ali sasvim je drugačiji izazov kada je dijete u školi.

Uvijek dokažite djetetu da ste posvećeni

Bilo da ste roditelj koji će se uključiti u aktivnosti svoga djeteta u školi ili jednostavno ste jedan od onih očeva ili jedna od majki koja se nastoji igrati ili pomoći u rješavanju domaćih zadataka djetetu – neka ono zna da ste mu uvijek na raspolaganju.