Šta najbogatiji znaju što mi ne znamo? Tvrde da je ključ uspjeha u petosatnom pravilu

14:02, 30.06.2020.
Thumbnail
Gejts, Bafet i Mask slede "petosatno pravilo", koje su "naslijedili" od Bendžamina Frenklina. Evo o čemu je riječ...

Neki od najuspješnijih ljudi našeg vremena u životu slijede jedno, naizgled obično pravilo, koje je poznati Amerikanac izmislio prije gotovo 300 godina. Taj Amerikanac je Bendžamin Frenklin.

On je, naime, nakon dvije do tri godine školovanja, počeo da radi u očevoj prodavnici sapuna i svijeća: imao je samo deset godina. Umro je u 84. godini, a ostao je upamćen kao slavni pronalazač, uspješan pisac i biznismen, jedna od najznačajnijih ličnosti u istoriji Sjedinjenih Država.

Taj uspjeh, kako piše Biznis Insajder, duguje svom "petosatnom pravilu": svakog radnog dana, posvećivao je 60 minuta učenju i vježbanju, odnosno, svake nedjelje je ulagao pet sati u konstruktivni trening za psihu i tijelo. Ova ideja još uvek nije izašla "iz mode", a redovno je primenjuju i promovišu Bil Gejts, Voren Bafet, Ilon Mask, zatim Mark Zakerberg.

Bafet, koji je već u dubokoj starosti, malo je izmijenio pravilo, pa tako on provodi čak pet do šest sati dnevno čitajući dnevne novine (barem pet) i 500 stranica poslovnih izvještaja. Gejts za 12 meseci pročita oko 50 knjiga, a osnivač Tesle je, u ranijoj mladosti, čitao dvije knjige u danu. Ni Zakerberg ne zaostaje: on pročita najmanje jedno štivo za dvije nedjelje.,

Jasno je da su najbogatiji i najuspešniji na vrijeme shvatili da je svjesno učenje, sa planom, ključ uspjeha. Za njih, taj jedan sat dnevno nije "gubljenje vremena", već ulaganje u sebe, svoje kvalitete i karijeru, na kraju krajeva. Dugoročno gledano, kontinuirano učenje je najbolja investicija.

(Telegraf)