Konstruktivne kritike

U četiri koraka disciplinujte dijete bez batina, vike i dreke

11:39, 19.12.2019.
Izvor: mondo
Stručnjaci kažu da su konstruktivne kritike dobre za dijete, ali je važno kako to izvedete. Tu na scenu stupa takozvani sendvič metod roditeljstva.

Dečji psihijatar dr Danijel Ejmen kaže da mnogi roditelji svoje primjedbe djeci često iznose na prilično grub način ili se, nasuprot tome, plaše da ne budu previše grubi prema djeci. Dr Ejmen kaže da je u vaspitanju djeteta najvažnije da roditelj ima čvrst stav, dakle da u nekom smislu bude strog, ali istovremeno i veoma brižan prema mališanima. Evo kako tačno to da izvedete.

Pohvalite ga

Prije nego što pređete na stvar, započnite razgovor nečim pozitivnim, kako biste "probili led". Dakle, ako ćete da razgovarate o ponašanju, bolje je da se prvo prisjetite neke situacije gdje se dijete dobro ponašalo ili je svojim ponašanjem dobro djelovalo na druge.

Izrazite svoje mišljenje

Kada ste pohvalili dijete i time privukli njegovu pažnju, sada je vrijeme da izrazite svoje mišljenje o problemu, tj. nekom lošem ponašanju zbog kojeg iznosite kritiku. Nije dovoljno da kažete „nemoj to više nikad da uradiš“, već djetetu objasnite tačno u čemu je pogrešilo.

Pitajte za mišljenje

Kada ste „odradili“ glavnu stvar, pokušajte da dobijete povratnu informaciju od djeteta jer je to jedini način da znate da je ono primilo i shvatilo vašu poruku. Pitajte ga da li je razumijelo šta ste upravo objasnili, da li se slaže sa tim, ima li nešto da doda.

Ukoliko dijete počne da se raspravlja sa vama, psihijatar savjetuje da zadržite smiren ton, slušate i ne prekidate ga, ali ponovo iznesite svoje mišljenje.

Recite djetetu koliko ga volite

Važno je da razgovor završite na pravi način, tako da dijete ne misli da vas je razočaralo ili da ga više ne volite. U suprotnom, kod njega može da se javi jak osećaj krivice ili dijete može da postane buntovno. Zato psihijatar savjetuje da razgovor završite u pozitivnom tonu, izražavajući pozitivna osećanja.