Oprez!

Vodootporne maskare, tečni karmini i puderi sadrže veliki broj toksičnih hemikalija

22:26, 18.06.2021.
Izvor: klix.ba
Thumbnail
Istraživači su testirali 231 proizvod u prodaji u Sjedinjenim Američkim Državama i Kanadi. Polovina njih imala je visok nivo fluora, pomoću kojeg istraživači utvrđuju prisustvo toksičnih hemikalija zvanih PFAS. Pomenute hemikalije sporo se razgrađuju u okolini i tijelu.

"Budući da se ne razgrađuju, mogu se nakupiti u vodi i hrani, ostati u našim tijelima i prouzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme", rekao je Thomas Bruton, autor istraživanja i naučnik na Green Science Policy Institutu. Istraživanje je objavljeno na stranici Environmental Science & Technology Letters.

Dva najrizičnija tipa PFAS-a (PFOA i PFOS) naročito su povezana s rizikom od nekih vrsta karcinoma, malom porođajnom težinom i problemima sa štitnjačom i imunološkim sistemom. Odabrano je 29 proizvoda s visokim nivoom fluora i utvrđeno je da svi sadrže najmanje četiri zabrinjavajuća tipa PFAS-a.

Budući da ljudi ne mogu učiniti mnogo kako bi izbjegli korištenje neoznačenih hemikalija, autori istraživanja pozvali su vladajuće strukture da što brže reaguju.

Klix.ba