Frontmen Riblje čorbe

Bora Čorba: Nešto sam mračniji nego obično

07:52, 10.08.2020.
Izvor: novosti.rs
Koncerata nema, ljeto je, u muzičkom smislu, mrtvo, ali Bora Đorđević ne može da miruje.

Uostalom, svima koji ga decenijama poznaju jasno je da mirovanje kod njega, u umjetničkom i kreativnom smislu, ne postoji.

Kukanja nema, iako popularni roker i njegov bend imaju za čim da žale što se tiče promocije prošlogodišnjeg albuma "Da tebe nije". Niz nesrećnih okolnosti, koji je kulminirao pandemijom virusa korona, doveo je do toga da ovo izdanje, vrlo dobro prihvaćeno od strane javnosti, ne bude, makar do sada, adekvatno koncertno promovisano.

- Mi smo kao zapete puške - javlja se, za "Novosti", Bora iz Ljubljane, gdje već godinama živi sa suprugom Dubravkom. - Posljednji put smo svirali 29. februara u Kranju, i onda nas je zadesila korona. Nismo stigli da ljudski promovišemo odličan album "Da tebe nije", ali čim ovo zlo prođe, eto nas ponovo sa vama.

Legendarni roker otkriva da piše nove pjesme, i da bi, u dogledno vreme, mogao čak i da se desi novi album. Sasvim sigurno - brže nego što su mnogi predviđali.

- Nešto sam mračniji nego obično, isključivo zbog prokletog virusa - konstatuje Bora.

Album, ako ga bude, veli Đorđević, treba da se zove Dance macabre. "Mrtvački ples" je čuvena srednjovekovna, ikonografska tema koja prikazuje niz različitih parova i leševa ili skeleta. U širem smislu, ovaj pojam obuhvata spektar likovnih, literarnih i muzičkih tema kasnog srednjeg vijeka.

- Ako se, u međuvremenu, korona-tragedija završi, taj album možda nećemo ni izdavati - napominje Bora. - Cijelom bendu ova neplanirana pauza teško pada, i svi se nadamo da ćemo uskoro na binu. Naš menadžer Bane Obradović je preležao koronu, a ostali se dobro osećaju.

Bora Đorđević je ekskluzivno za "Novosti" izrecitovao novu pjesmu koju spremaju:

Zaista ne volim što starim
postajem matora lenština
ne živim, samo životarim
patim od raznih boleština

Ovde se osećam ko i svi stranci
dok zadnje dane odrađujem
sve ljude držim na distanci
i samom sebi dosađujem

Gledam u sutra i ne vidim sebe
možda me nema u sledećem proleću
osim ako se ne probudim kraj tebe
tebe sam voleo, volim i voleću