Roterdam

Večeras prvo polufinale Evrovizije

22:29, 18.05.2021.
Izvor: Srna
Posljednji evrovizijski pobjednik Dankan Lorens otvorio je večeras u Roterdamu prvo polufinalno veče Evrovizije.

Lorens je izveo svoj singl "Fil samfing", koji je snimio u saradnji sa di-džejem Arminom van Burenom.

Večeras nastupa 16 zemalja, među kojima je Hrvatska, deseta po redu, koju predstavlja Albina Grčić /22/ sa pjesmom "Tik-tok", zatim pjevačica Destini koja predstavlja Maltu i važi za jednog od favorita za pobjedu, a na bini predstaviće se kao posljednja, 16. zemlja.

Ove večeri nastupaju i predstavnici Litvanije, Slovenije, Rusije, Švedske, Australije, Sjeverne Makedonije, Irske, Kipra, Norveške, Belgije, Izraela, Rumunije, Azerbejdžana i Ukrajine.

Domaćini i voditelji ovogodišnjeg programa su TV lice Šantal Janzen, TV voditelj i pjevač Jan Smit, dvostruka holandska evrovizijska predstavnica /1998. i 2007./ Edsilija Rombli i "Jutjub" zvijezda Niki de Jager.

Ovogodišnja Evrovizija održava se pod sloganom "Otvori se", sa idejom da se ljudi otvore jedni pred drugima, ali i prema različitostima koje ih krase.

Vlada Holandije odobrila je da se takmičenje održi uz ograničen broj gledalaca i strogo poštovanje mjera, da bi se osigurala zdravstvena sigurnost fanova, takmičara, timova, novinara, organizatora.

Zahvaljujući pobjedi Dankana Lorensa 2019. godine u Tel Avivu, Holandija je postala domaćin Pjesme Evrovizije 2020. godine, ali je događaj prošle godine otkazan zbog pandemije korona virusa.