Virusi i moda

Jedni otkazuju revije, drugi kreiraju maske astronomskih cijena

16:05, 27.02.2020.
Izvor: Blic
Prekrivenog lica, sa sredstvima za dezinfekciju ruku i dramatičnim "pozdravljanjem bez dodirivanja", prvi red na Pariskoj nedjelji mode već je prisvojio trend selfija sa maskama na licu. Da li će korona virus ipak uspjeti da zatvori posljednje revije zakazane na Nedelji mode u Parizu?

Nedelje mode, događaji prepuni poznatih osoba, glamuroznih kreacija i prelijepih manekenki, na prvi pogled su veoma zatvoren svijet, u kome je sve lijepo i divno, a najgore što se učesnicima pomenutih manifestacija može dogoditi jeste da budu smješteni u drugi red umjesto prvog ili da im neko popljuje autfit u kojem su došli na reviju. Ipak, ove sezone se u taj savršeni svijet uplela realnost zvana korona virus.

Već predzadnjeg dana Milanske nedjelje mode, za tokom jedne od posljednjih revija tog dana, brenda Missoni, objavljeno je da su se prvi slučajevi pojavili i u ovoj modnoj prestonici, a u publici se više pričalo o periodu inkubacije i efikasnosti zaštitnih maski nego o novoj kolekciji koja se upravo prikazivala. Sljedećeg dana Đorđo Armani otkazuje pozivnice svim zvanicama revije svoje glavne linije, te umjesto na klasičnoj reviji s gostima, snima video kolekcije u praznoj dvorani, kako bi spriječio moguće širenje virusa među zvanicama.

Kako prenosi portal “Business of Fashion”, redovni transfer modnog svijeta iz Milana prema Parizu, s jednu na drugu Nedjelju mode, ove sezone odvijao se pod kontrolama na granicama i obaveznim mjerenjem temperature, dok Parižani strahuju da li je slučajno koji modni novinar ili manekenka uhvatio nesrećni virus u Italiji i prenio ga u Francusku.

Već prvi dan pariskih revija poznata dizajnerka mlađe generacije, Marin Sere, na jednom od modela kao dodatak prikazuje zaštitnu masku. Par drugih kreacija takođe dolazi sa zaštitom za glavu.

Vodeći brendovi ulaze u nišu modnih dodataka maski za lice te su među prvima svoje prijedloge osmislili Fendi i Off White, a cijene su u skladu s imenima ovih svjetski slavnih modnih kuća.

Off White, popularni brend koji vodi modni biznismen Virgil Abloh donosi bijelu i zelenu varijantu, a Fendi ima tamniju, s prepoznatljivim logom i crno-braon slovima. Off White maske dostupne su na sajtu Farfetch.com za 70 evra, a Fendijeve na Saksfifthavenue.com po cijeni od 270 evra, piše Žena Blic.

Ono što zasad znamo je da će većina svojim zvanicama ponuditi zaštitne maske, a da li će se još koji u samoj kolekciji osvrnuti na ovu epidemiju, ostaje da se vidi.