Nakon godišnjeg odmora

Kako da zadržite taman ten

07:33, 23.07.2018.
Thumbnail
Jedina pozitivna stvar pri povratku u realnost nakon godišnjeg odmora jeste preplanuli ten koji ponosno pokazujemo svima i nastojimo ga zadržati što duže. Pridržavajući se ova tri pravila to više i nije tako nemoguće.

1. Redovini piling

Iako je prva pomisao da piling uklanja preplanulu boju koju smo stekli na godišnjem odmoru, za dugotrajnu preplanulost taj je korak ključan. Površinski sloj kože ljušti se otprilike svake dvije sedmice, stoga je bitno ukloniti mrtve stanice kako bi zrake sunca probile do kože. Na taj način se dobiva dubinska preplanulost koja će trajati cijelo ljeto. Za ujednačen ten napravite lagani piling svake dvije sedmice. Piling možete pripremiti i sami mješavinom šećera i meda, kafe i maslinova ulja ili zobenih žitarica i soli.

2. Hidratacija kože iznutra i izvana

Ovaj korak je izuzetno važan za dobivanje ujednačenog tena. Kožu hranite svakodnevno, posebno u onim razdobljima kada češće boravite na suncu. Posebnu pažnju posvetite dijelovima tijela koji vam se najviše isušuju. To ćete lako uočiti jer koža na tim mjestima najbrže upija. Za preplanulu put tokom sunčanja koristite proizvode koji pružaju zaštitu, ali i hidratiziraju te podstičiu prirodne procese tamnjenja kože. Uz to, kožu je potrebno hidratizirati iznutra. Budući da se ljeti pojačano znojimo, treba paziti na dovoljan unos vode.

3. Izbjegavanje tuširanja u vrućoj vodi

Dugotrajno tuširanje vrućom vodom isušuje kožu, stoga se držite mlake vode i hidratizirajućih gelova za tuširanje ako želite da vašu kožu krasi dugotrajna preplanulost. Takođe izbjegavajte proizvode za depiliranje na bazi kiselina jer one uklanjaju sloj vaše kože zajedno s bojom, prenosi zadovoljna.hr.