Sklone pucanju

Njegujte usne, posebno na jesen i zimu

12:49, 18.10.2019.
Izvor: novosti.rs
Thumbnail
Baš kao i licu i tijelu, i usnama je potrebna njega. Naročito u jesenjem i zimskom periodu kada su izložene vjetru, kiši, snijegu i niskim temperaturama zbog čega su suve, crvene i sklone pucanju.

Usne lako gube vlažnost i dehidriraju zbog tankog sloja kože, ali najčešći razlog suvoće je nedostatak tečnosti u organizmu. Zato se savjetuje konzumiranje vode u dovoljnim količinama, naročito kada je vrijeme suvo. Važnu ulogu u njegovanju usana ima i ishrana. Nedostatak vitamina i minerala dovodi do pucanja usana i veoma je bitno da kroz namirnice unesete u organizam dovoljno vitamina A i B.

Mnogo je načina da im povratite mekoću, nježnost i sjaj, jer lijepe usne podrazumijevaju i konstantnu brigu o njima. Evo nekoliko prijedloga kako možete da ih njegujete u kućnim uslovima.

Pilinzi

Mada su gotovi preparati za piling usana lako dostupni, jednostavno i brzo možete da ih pripremite i sami. Potrebno je samo da pomiješate jednu kašičicu šećera i pola kašičice meda. Nanesite na usne, ostavite da djeluje nekoliko minuta, zatim istrljajte grubim peškirom ili četkicom za zube i isperite mlakom vodom. Ovaj tretman preporučuje se jednom nedeljno. Veoma je efikasan i piling od šećera, soli i vazelina. Pomiješajte sastojke i nježno ih nanesite na usne. Trljajte kružnim pokretima kako bi se skinule mrtve ćelije kože, zatim operite usne mlakom vodom. Efekat će odmah biti vidljiv.

Prirodne maske

Jedan od najboljih načina za njegu usana su prirodne maske, a med je gotovo nezaobilazan sastojak. Nanesite ga na usne i držite otprilike pet minuta. Ne morate ni da ga skidate, možete ga pojesti. Suve i ispucale usne dobro će nahraniti i kokosovo ulje koje takođe treba držati na usnama oko pet minuta, a zatim ga isperite. Za samo nekoliko minuta možete pripremiti još jednu masku. Pomiješajte po jednu kašiku maslinovog i kokosovog ulja, meda i šećera, dok ne dobijete ujednačenu pastu, a zatim je lagano utrljajte na usne. Poslije nekoliko minuta isperite vodom, a ostatak smjese sačuvajte za sljedeći tretman.

Balzami i labelo

Svaka djevojka u torbi uvijek treba da ima balzam ili labelo koji će svakodnevno koristiti, bez obzira na godišnje doba. Nanesite ih nekoliko puta tokom dana, a obavezno prije spavanja. Koristite preparate koji sadrže glicerin, aloju, vitamin E ili pantenol.

Mlijeko i latice ruže 

Evo još jednog starog, ali provjerenog recepta za njegu usana. I vrlo jednostavnog. Latice ruža ostavite da stoje u mlijeku nekoliko sati, a zatim tu tečnost namažite na usne.