Izaberite poziciju zgrade

Ovo su idealne strane svijeta prilikom kupovine stana

14:20, 27.08.2018.
Izvor: novosti.rs
Thumbnail
Prilikom kupovine stana, jedna od ključnih stvari treba da bude i orijentacija stana u odnosu na strane svijeta, i pozicija zgrade u odnosu na ulicu ili druge zgrade. 

Orijentacija u odnosu na strane svijeta, iako djeluje naivno, izuzetno je bitna. Naročito kod malih stanova.

Kad imate jednosoban stan ili garsonjeru, na prvom spratu recimo, velika je vjerovatnoća da zbog susjednog objekta sunce dolazi samo ujutru dva sata i poslije ga nema čitav dan, i onda ako je stan sjeverno orijentisan - stanari su osuđeni da ne vide sunca nikada. 

Sunce osim što utiče psihološki na raspoloženje, utiče i biološki - ubija bakterije i prirodno osvjetljava stan. Nekretninama koje su orijentisane isključivo na sjever nedostaje sunčevog svjetla i topline, pa ih je mnogo teže zagrijati u zimskim mjesecima.

Stanovi koji su samo zapadno orijentisani imaju problema leti jer je sunce jako, pa je pretoplo cijelo poslijepodne i nema prirodne ventilacije. Zbog toga moraju da se spuštaju se roletne i klima-uređaj mora stalno da radi.

Idealno bi bilo odabrati stan orijentisan na dvije suprotne strane svijeta, kako bi se maksimalno iskoristio prirodni tok sunca tokom dana i njegov uticaj na boravak u zatvorenom. Konkretno, zbog jakog vjetra, u Beogradu je idealno da je stan pozicioniran na jugozapad ili na jugoistok.