Svagdje se usklapaju

Promijenite izgled vašeg doma, jastuci čuda čine

11:07, 08.09.2019.
Izvor: novosti.rs
Thumbnail
Udobni, šareni, čupavi ili svedeni, ozbiljni i glatki, ukrasni jastuci nam uljepšavaju prostor i čine ga baš onakvim kakav želimo da bude.

Odavno su prestali da imaju samo funkciju podmetača za glavu, a pomoću njih lako možemo promijeniti izgled cjelokupnog enterijera, bez većeg ulaganja novca u kupovinu novog namještaja.

Dosadio vam je izgled vaše spavaće sobe? Promijenite ga za tili čas uz nekoliko jastuka iste veličine, ali različitih, pastelnih boja, uz dodatak dva tamnija, a sve ih uklopite sa koloritima prekrivača za krevet. Dobićete potpuno osvježen prostor za nove snove u boji. Ukoliko imate krevet sa sjajnim, kožnim uzglavljem svijetle boje, oplemenite ga tako što ćete po njemu poređati raskošne, svilene ili satenske jastuke sa kombinacijom somota, "uvezane" trakama sa nježnim kićankama, koje će mu dodati notu baroknosti, a vama donijeti dah nekog dalekog kraljevstva.

Ukrasni jastuci uklapaju se savršeno i u moderan dizajn, pa tako namještaj u minimalističkoj formi potpuno "oživi" kada mu dodate ove "naslonjače" različitih veličina i boja, koje se slažu sa slikama na zidu, ističući im ljepotu. Svojim bojama mogu "razbiti" i jednoličnost bež nijanse, ako vam je dnevni boravak u tom tonu, čineći dvosjed vedrijim i udobnijim. Veliki tabure jastuci za sjedenje hit su već nekoliko godina, a sada su najmoderniji oni sa indijskim, šarenim motivima, koji se odlikuju bogatstvom kolorita.

Sobu vašeg mališana jastucima možete učiniti da bude kao iz bajke. U obliku mjeseca, zvijezde, oblačka, oni će se ponosno šepuriti sa zida iznad kreveta, dok u njega ubacite još nekoliko različitih, veselih dezena i oblika. Slobodno nek jedan, mekani i veći, završi na podu, gdje će biti omiljeno mjesto za sedenje, a na merdevine pored postavite one u obliku psa, dinosaurusa, kita ili neke druge životinje koju vaše dijete voli. Poigrajte se, zakačite mu još koju, manju, tufnastu jastuče-zvjezdicu na zid, a na fotelju spustite jastuk sa modernim printom, vedrih boja.

Iznenadićete se koliko jedan meki jastuk može učiniti dio pored prozora privlačnim kutkom za čitanje i sanjarenje, dok gledate kroz staklo. Samo ga stavite u ćošak i spustite glavu na njega ili ih poređajte nekoliko uz prozor i pozovite prijatelje da, naslonjeni na njih, sjede na drvenoj dasci, zakucanoj ispod prozora. Odlično će se ovi meki podmetači uklopiti i na vašoj terasi, a, ukoliko imate drvenu klupu, na nju postavite one u obliku srca, koji će je momentalno učiniti romantičnom.