Na obali Tigrisa

Grad star 12 hiljada godina će nestati pod vodom FOTO

20:55, 01.09.2018.
Izvor: B92
Thumbnail
Neolitske pećine, litice u karakterističnoj boji meda i minareti iz 15. vijeka koji krase živopisne ulice u gradu Gobekli Tepe zauvijek će nestati pod vodom, kao i ostatak tog "živog muzeja".

Da bi se od potapanja spasilo sve što se može spasiti iz drevnog grada, Turci su preselili hamam iz 12. vijeka težak 1.500 tona, a osim kupatila sele se i drugi spomenici iz Hanaskejfa na mjesto udaljeno tri kilometra. 

Thumbnail

Grad star 12 hiljada godina nalazi se na obali Tigirisa u turskoj provinciji Batman. Stručnjaci predviđaju da će nestati do kraja godine zbog poplave koja je rezultat brane čija je izgradnja započeta prije 12 godina povodom projekta jugoistične Anadolije (GAP) u okviru kojeg se grade brojne hidrocentrale i industrijske zone i jačaju obrazovni i infrastrukturni resursi u regionu. 

Thumbnail

Hasankejs se nalazi na nešto manje od 100 kilometara od brane, a predviđa se da će se kroz par mjeseci nalaziti 60 metara ispod površine, kao što je bio slučaj i s ostalim istorijskim gradovima, sopmenicima, ali i domovima ljudi koji su morali da se presele nakon izgradnje Asuanske brane ili kineske hidroelektrane s branom Tri klanca na rijeci Jangce.