Najpoznatiji "Tigrov" proizvod

Japanci "poludjeli" za gumenim opancima

12:53, 02.10.2019.
Izvor: RTS
Posljednjih mjeseci na velika vrata, kao modni detalj, vraća se i najstariji i najpoznatiji "Tigrov" proizvod – gumeni opanak.

Posebno je interesantan Јapancima, a preko te azijske zemlje, opanak će svoje kupce dobiti u Evropi i Americi.

Tradicionalni gumeni opanak, takozvani "piroćanac",  koji se u "Tigru" proizvodi već osam i po decenija, posljednjih nekoliko godina dobio je i svoje nasljednike u raznim bojama.

Vrhunskog su kvaliteta, a izrađuju se isključivo ručno za zahtjevna tržišta od Balkana do Dalekog istoka.

Radnica Marija Antić kaže da se norma povećala u odnosu na period kada je počela da radi ali sve je to, dodaje, prihvatljivo.

"Zahtjevi kupaca su sve stroži i stroži, znači svaki novi model je praktično za njih viši rang u odnosu na predhodno usvojene modele. Veoma je stroga kontrola i ulaznih materijala i procesa proizvodnje i same završne kontrole proizvoda", objašnjava Marina Petrović, rukovodilac službe TT razvoja.

Godišnje se u "Tigru" proizvede pola miliona opanaka, a povećanje potražnje uslovilo je da su se izrađivali i tokom ljeta, kada nije sezona, jer opanak ima stalne kupce i veliko tržište. Saradnja sa Јapancima, pak, za "Tigrovce" predstavlja izazov i novu perspektivu.

"Što se tiče interesovanja Јapanaca bilo je usmjereno, prije svega na te različite boje opanaka i na dječje modele. Naš novi opanak koji je nešto modifikovan u odnosu na 1935. godinu će biti zapakovan u ekskluzivnu ambalažu i na tržištu će nositi totalno neku drugu vrijednost i ući će u novi cijenovni segment", napominje Vladimir Ilić, generalni direktor kompanije "Tigar AD".

Iako osvajaju nova tržišta, u "Tigru" se bore sa starim dugovanjima, a u toku je i postupak UPPR-a i traženje eventualnog partnera za privatizaciju. Nadaju se dobrom ishodu, s obzirom na to da su posao obezbijedili za naredne dvije, tri godine.

Već su dobijeni tenderi za proizvodnju specijalne obuće za Švedsku i Finsku armiju, a sa svojim stalnim kupcima pripremaju proizvodnju i novih modela.