Španija

Kolektivna dijeta: Grad hoće da smrša za 100 tona

06:51, 26.11.2018.
Izvor: RTS
Thumbnail
Stanovnici španskog grada Narona kažu da je lakše kada imate isti cilj. Oni su prihvatili izazov da do početka 2020. godine smršaju 100 tona. Program mršavljenja sastavili su doktori.

Naron, grad na sjeverozapadu Španije, ima 40.000 stanovnika, njih 12.000 ima prekomjernu težinu. Ideju doktora opšte prakse podržale su lokalne vlasti, rado je prihvatilo osam hiljada mještana. Dijetu su počeli u januaru i ohrabreni su dosadašnjim rezultatima.

"Mislila sam da neću uspJeti. Kada sam mogla ja, mogu i drugi. Za osam mjeseci izgubila sam 15 kilograma",  kaže stanovnica Narona Tereza Rodrigez.

Poseban režim podrazumeva manje masnoća, fizičku aktivnost i međusobnu podršku. U centru grada postavljene su vage za kontrolu, ali svakom znači kad ih pohvali stručnjak. Doktor Karlos Pineiro je zadovoljan jer, kako kaže, stariji teško mIJenjaju navike.

Galicija, španska pokrajina u kojoj se nalazi Naron, poznata je po gastronomiji, obimnim i kaloričnim obrocima. Posledica toga je najveći broj gojaznih u odnosu na broj stanovnika.

"Dolaze nam Kinezi i Japanci. Kažu da smo mJesto na kraju svijeta, ali zbog ovog eksperimenta svijet sve više zna za nas", ističe doktor Karlos Pineiro.

Osim zadatka da mu sugrađani izgube sto hiljada kilograma, doktor se nada da će prihvatiti zdrav način života i sprečiti razvoj hroničnih bolesti. Posebno se radi s decom. U školama ih podstiču da se bave sportom, jedu zdravo, a svakog jutra dijele im voće. U gradu je 18 restorana prilagodilo svoje jelovnike - sada je naglasak na morskoj hrani.