Misterija koja ledi krv u žilama: Ko se približi ovom kamenu - umire

15:36, 20.06.2020.
Izvor: Blic
U blizini popularnog termalnog izvora Nasu u japanskoj prefekturi Točigi nalazi se jedna od najvećih misterija Japana - kamen koji donosi smrt. Naime, legenda kaže da svi koji dođu u kontakt s njim – umru.

Lokalno stanovništvo je prestrašeno ovom neobičnom pojavom, pošto postoji vjerovanje kako ga proganja duh predivne žene po imenu Tamamo no Mae.

Tamamo no Mae je poznato ime u japanskom folkloru čije se porijeklo vezuje uz kitsune, odnosno lisice. Japanci, naime, vjeruju da su ovo vrlo inteligentne i lukave životinje koje imaju mogućnost mijenjanja oblika, prenosi portal Punkufer.

Legenda kaže kako se kitsune transformisala u lijepu ženu sredinom 12. vijeka kako bi zavela japanskog cara. Tamamo-no-Mae je postala careva ljubavnica, te je prouzrokovala propast dinastije Šang, ali i prouzrokovala smrt na hiljade muškaraca u drevnom indijskom kraljevstvu po imenu Magada.

Kad je razotkriven njen pravi identitet, vojska ju je otjerala u Nasu. Ali, tu se njena priča nije završila. Iz lijepe žene, Tamamo no Mae se transformisala u ubojiti kamen po imenu Sešōseki, koji je oduzimao život svima koji su mu se približili.

Približavanje kamenu i danas je zabranjeno. Međutim, objašnjenje za takvu zabranu je vrlo jednostavno. Područje na kojem se kamen nalazi je poznato po jakoj vulkanskoj aktivnosti i proizvodnji otrovnih gasova poput sumporovodonika i sumporovog oksida koji mogu našteti zdravlju čovjeka.

Iako su otrovni gasovi vjerovatniji razlog za mnoge smrti na ovom području u prošlosti, lokalno stanovništvo je izgradilo oltar Sešoseki za svaki slučaj kako bi pokušali da smire duh lijepe, ali smrtonosne Tamamo no Mae, piše portal Punkufer.