NASA pronašla dokaz o postojanju paralelnog svemira?

15:45, 28.05.2020.
Izvor: novosti.rs
Naučnici iz NASA-e koji na Antarktiku sprovode eksperiment otkrili su čestice iz svemira koji je nastao istovremeno kada je Veliki prasak stvorio ovaj u kojem živimo.

Članovi istraživačke ekspedicije na nebo su pomoću velikog balona nosili elektroničke antene kada su se sreli sa "povjetaracem" svemirskih čestica koje su bile oko milion puta jače od bilo čega što su prije vidjeli.

Niskoenergetske čestice mogu proći kroz Zemlju bez da s njome ostvare ikakvu interakciju, međutim visokoenergetske čestice ne mogu proći jer ih Zemlja zaustavi svojom čvrstoćom.

Visokoenergetske čestice mogu se detektirati samo kada se kreću prema površini Zemlje, međutim NASA-in eksperiment detektirao je čestice koje su putovale prema "gore" od Zemlje.

- NASA-ino otkriće sugeriše da su te čestice putovale unatrag kroz vrijeme iz paralelnog svemira. Inače bi čestice morale promijeniti oblik prije nego što bi prošle kroz Zemlju i vratile se nazad, a i to je nemoguće - kaže voditelj eksperimenta Peter Gorham. 

- Podsjećaju na obrnutu kišu kosmičkih zraka. To što smo vidjeli izgledalo je kao da su čestice izašle iz leda. Veliki prasak prije 14 milijardi godina stvorio naš svemir, ali i još jedan - onaj u kojem se sve odvija unatraške.

Vrijeme u paralelnom svemiru teče unazad

Mnogi teoretski fizičari nagađaju da je naš svemir samo jedan od mnogih, a Stephen Hawking je u svom posljednjem naučnom radu 2014. utvrdio isto to. Drugi naučnici tvrde da na naš svemir utiče gravitacija koja "curi" iz drugih dimenzija.

Treća, pak, teorija kaže da su čestice do zemlje došle kao visokoenergetske čestice, da su kroz Zemlju prošli kao niskoenergetske čestice nakon smanjivanja energetskih nivoa te da su se po izlasku iz zemlje vratili na prvotne energetske nivoe.