Naučnici iznenađeni: Mozak zna da umirete

21:27, 09.05.2021.
Izvor: informer
Kada se osobi sa zastojem srca daje vještačko disanje i masaža srca kako bi se vratila u život, mozak tada dobija 50 odsto potrebnog kiseonika.

Ljudski mozak još uvijek radi nakon što srce prestane, drugim riječima mozak zna da ste mrtvi. Pokazalo je ovo istraživanje sprovedeno na Univerzitetu Stony Brook School of Medicine u Njujorku. Osobe koje umru ipak ostaju još neko vrijeme svjesne svega što se oko njih događa, napominju naučnici. Oni koji su preživjeli srčani udar i "vratili se" nakon kliničke smrti, često svjedoče da su znali šta se oko njih događalo, čuli su i kada su ljekari proglasili vrijeme njihove smrti, odnosno, vrijeme kada im je srce prestalo raditi.

Vođa istraživanja, ljekar Sam Parnija sa spomenutog Univerziteta, pojasnio je kako se tokom istraživanja pokazalo da osobe koje se "vrate u život", nakon tog iskustva, imaju pojačanu želju da pomažu drugima.

 - Opisivali su svoja iskustva kako su gledali ljekare i medicinsko osoblje kako rade i pokušavaju da ih spasu, bili su svjesni svega -  rekao je Parnia za LiveScience.

- Ljekari proglašavaju vrijeme smrti kada srce prestane da radi, ali mozak je i dalje "živ".

Kada se osobi sa zastojem srca daje vještačko disanje i masaža srca kako bi se vratila u život, mozak tada dobija 50 odsto potrebnog kiseonika, pojašnjava, što održava neke njegove funkcije. Moždane ćelije mogu biti aktivne još i satima nakon što srce prestane raditi, piše Daily Mail. 

Što duže pružate umirućem vještačko disanje i masažu srca, duže će se održavati i ta djelimična moždana aktivnost, ali na usporenijem nivou.

Ovo istraživanje potvrdio je i ugledni magazin WebMD.