Vjernost

Pas danima ispred bolnice čekao gazdu

22:46, 11.12.2018.
Izvor: Blic
Thumbnail
Kada se spomenu vjernost, odanost i bezuslovna ljubav, jedna od prvih asocijacija je pas Hačiko koji je godinama poslije smrti svog gazde dolazio na mjesto gdje ga je obično čekao kada bi se ovaj vraćao sa posla. Činio je to bez izuzetka, sve do kraja svog života, punih 11 godina.

 Jedan drugi pas, keruša Šeri iz Repevka u Rusiji, ovih dana je postala novi simbol za ljubav i odasnost, a sve to zahvaljujući njenoj upornosti i želji da bude uz svoju dvonožnu porodicu i u njihovim najtežim trenucima.

Kada je njen gazda Dimitri otišao u bolnici, Šeri nije želila da ga napusti. Stajala je pred ulazom u bolnicu danima, bez pomjeranja, iako je napolju bilo veoma hladno. Čak ni snijeg nije mogao da je odvoji od svog najdražeg dvonožnog prijatelja.

Dimitrijeva žena, Svetlana, pokušala je da Šeri povede kući, ali ni njoj nije pošlo za rukom da je pomjeri od bolnice, ispred čijih vrata je provela sedmicu dana, koliko je trajao Dimitrijev period liječenja.

Ovaj “ruski Hačiko” kako su ga mediji prozvali, odan je pratilac Dimitriju, i prema riječima njega i Svetlane, nikada se ne odvaja od njega, svuda ga prati i veoma je odan pas.