Socijalni eksperiment

Poraz civilizacije: Ovaj video svi roditelji moraju da vide - kako nestaju djeca?

22:22, 29.10.2020.
Izvor: Kurir
Vijesti o nestanku nekog djeteta su nažalost postale suviše česte na stranicama crne hronike širom svijeta, naročito u zapadnim zemljama.

Koliko god da su postale česte, uvijek nas jdnako potresu i većina ljudi se zapita kako je moguće da dijete nestane tek tako. Poražavajuć odgovor na ovo pitanje velikim dijelom leži u videu koji se širi društenim mrežama. 

Naime, na snimku se vidi ponovljena situacija kidnapovanja dječaka nasred ulce pune prolaznika. A prolaznici su nažalost samo to - prođu pored očigledne otmice bez ikakve reakcije.

Zaokupljeni svojim telefonima, brigama i obavezama, gotovo niko na snimku nije odvojio ni minut koji bi u realnoj situaciji mogao da spase život djetetu. Iako su otmice "izvedene" tako da razbojnik prilazi djetetu s leđa, stavlja mu ruku preko usta i nasilno ga odvlači u haustor, većina prisutnih je odlučila da u tome ne vidi ništa alarmantno. Niko ne reaguje, šetaju bezbrižno dok se dijete otima nasred ulice, a čak ni telefon ne stavljaju.

To je nažalost slika našeg današnjeg odnosa prema onome što se ne događa direktno nama i veliko upozorenje da će rijetko ko odreagovati u ovako ozbiljnoj situaciji. 

Na kraju snimka stoji upozorenje: Život može biti izgubljen za samo nekoliko sekundi. Ne ostavljajte svoju decu bez nadzora.

Iako je riječ o kampanji na francuskom jeziku, video se na društvenim mrežama proširio među korisnicima mnogih zemalja kao opomena sve češćih zločina ove vrste ali i odsustva reakcije sugrađana kada je to najpotrebnije.