Prvi put u SAD uspješno klonirana vrsta na ivici izumiranja

22:55, 16.04.2021.
Ženka crnonogog tvora koja je umrla prije više od 30 godina klonirana je upotrebom očuvanih ćelija. Ovaj uspjeh mogao bi da doprinese povećanju broja jedinki ove ugrožene vrste.

Vjerovatno ste čuli za ovcu Doli, a sada upoznajte i Elizabet En, crnonogog tvora (ili sjevernoameričkog crnonogog tvora; feretku).

Nju su naučnici uspješno klonirali, koristeći očuvane ćelije davno umrle životinje. Ovo je prvi put da je u Sjedinjenim Državama klonirana bilo koja ugrožena vrsta.

Ovaj uspjeh može biti prekretnica za očuvanje crnonogih tvorova, koji su u Severnoj Americi na ivici izumiranja. Ova vrsta je nekad živela u ogromnom dijelu američkog Zapada, ali se njiho broj smanjivao kada su farmeri i stočari lovoli svoj primarni plijen, prerijske pse. Do 1970-ih se smatralo da su izumrli, a onda je 1981. godine, jedan pas odveo naučnike do kolonije od njih 18 na imanju u Vajomingu.

Tih osamnaest postali su osnova za pokretanje programa uzgoja u zatočeništvu kojim je djelimično upravljala Američka služba za ribu i divlje životinje u Koloradu, a životinje su od tada ponovo prisutne u osam država Velike ravnice. U divljini ih je danas otprilike 400 do 500, kaže Pit Gober, koordinator za oporavak crnonogih tvorova u toj službi.

Ovaj klon je genetska kopija divlje ženke po imenu Vila, koja je umrla sredinom 1980-ih u Vajomingu i nema živih potomaka. Njene ćelije su krio-konzervirane u Frozen Zoo, programu San Diego Zoo Global koji je prikupio uzorke od oko 1.100 rijetkih i ugroženih vrsta širom svijeta. Istraživači se nadaju da će u divljinu za neko vrijeme uvesti i potomstvo Elizabet En kako bi u populaciju uneli toliko potrebnu genetsku raznolikost.

"Prilično smo uzbuđeni", kaže Šon Voker jedan od direktora kompanije ViaGen Pets and Equine, privatne kompanije za kloniranje kućnih ljubimaca koja je zajedno sa sa Službom za ribu i divlje životinje San Diego Zoo Global i grupom Revive and Restore, ulagala napore u ovaj poduhvat.

Ovaj uspjeh sugeriše da kloniranje može biti sredstvo za očuvanje vrsta, kaže Rajan Filen, izvršni direktor Revive and Restore. Takođe ilustruje važnost očuvanja ćelija retkih i ugroženih vrsta, kaže Oliver Rajder, direktor odjeljenja za genetiku u zoološkom vrtu u San Dijegu.

Stručnjaci angažovani na projektu takođe ističu da bi kloniranjem moglo da se utiče i na smanjenje pojave bolesti kojima su ove životinje genetski sklone.

(Nacionalna geografija Srbija)