Sjeverni ledeni okean bez leda u septembru 2055. godine

09:57, 28.02.2021.
Izvor: Tanjug
Međunarodni tim istraživača predviđa da će Sjeverni ledeni okean u septembru 2055. godine najvjerovatnije ostati nezaleđen.

Tim je modelovao kako će na Sjeverni ledeni okean uticati klimatske promjene, a model je pokazao da je malo vjerovatno da će ga led prekriti u septembru za 35 godina, kaže za Tas s Stanislav Marijanov, jedan od autora istraživanja i vodeći istraživač u laboratoriji za modeliranje biogeohemijskih ciklusa okeana na Institutu za okeanologiju “Širšov” pri Ruskoj akademiji nauka.

– Uspjeli smo da modeliramo uticaj klimatskih promjena prema različitim scenarijima rastućih emisija staklene bašte na ekosistem Arktičkog okeana. Uzeti su u obzir faktori poput područja smanjenja ledenog pokrivača, promjena temperature vode i slanosti – objašnjava Marijanov.

Prema njegovim riječima, do kraja 21. vijeka, period kada će Arktik biti potpuno bez leda postojano će se povećavati na četiri mjeseca tokom godine do 2100. i trajati od sredine jula do sredine novembra.

Prognoza istraživača ukazuje na to da će se koncentracija hranljivih sastojaka smanjiti u sjevernom Atlantiku zimi do kraja vijeka, što će biti izazvano smanjenim intenzitetom miješanja okeanskih slojeva.