U Egiptu pronađeni zapečaćeni i netaknuti kovčezi stari 2.500 godina

19:34, 08.09.2020.
Izvor: Sputnjik
Egipatsko Ministarstvo turizma i relikvija potvrdilo je otkrić 13 drvenih kovčega u netaknutom stanju, koji su stari najmanje 2.500 godina i zapečaćni od kada su prvi put pokopani. A vjrovatno ih ima još.

Prema saopštenju za medije, grobnica je otkrivena u blizini pustinjske nekropole Sakara u Egiptu, nekih 11 metara pod zemljom, sa drvenim sarkofazima koji su i dalje zapečaćni i uglavnom nenarušeni. Neki su čak sačuvali originalnu boju u drvetu, prenosi RT.

​Prema riječima ministra turizma Kaleda Al-Ananija, takođe su pronađene tri zapečaćene niše, a vjerovatno će biti mnogo više otkrića otkrivenih u ovom grobnom oknu tokom narednih mjeseci.

S obzirom na besprijekorno stanje grobne komore, arheolozi očekuju da pronađu dodatno blago skriveno u njoj.

Bilo koja roba pronađena zakopana pored mrtvih rasvijetliće njihov status, bogatstvo i uticaj - mada bar za sada identitet preminulih ostaje misterija.

U međuvremenu, Ministarstvo najavljuje buduće objave putem video snimaka, vjerovatno u pokušaju da ponovo uvede život u slabu turističku industriju zemlje, koja je dodatno oslabljena pandemijom virusa korona.

Egipatska vlada otvorila je pristup muzejima i kulturnim znamenitostima 1. septembra.