U ovih 5 zemalja tetovaža može da vas uvali u veliki problem

08:08, 10.10.2019.
Izvor: B92
Thumbnail
Do prije nekoliko decenija na ljude koji imaju tetovaže na svom tijelu mnogi su gledali sa čuđenjem. Smatralo se da tetovaže imaju samo zatvorenici, ili oni koji su služili vojsku u JNA.

Oni koji su je imali često bi je pokrivali odjećom, kako ih društvo ne bi osuđivalo, ali su se plašili i da bi dobili otkaz ukoliko bi bilo otkriveno da su na ovaj način ukrasili tijelo.

Naime, od davnina su ljudi željeli da ukrašavaju svoje tijelo na razne načine. Dok su nekiu stavljali minđuše, drugi ratničke boje, u mnogim kulturama bilo je prisutno tetoviranje. Kasnije se proširilo i postalo sveprisutno, saloni za tetoviranje nalaze se praktično na svakom koraku, ali i danas postoje zemlje u kojima tetovaža može da vam donese nevolje.

Portal Brightside izdvojio je pet zemalja u kojima ćete zbog njih upasti u nevolju.

Tajland

Kada dođete na Tajlad, zapamtite - sa kraljem i njegovom porodicom nema zafrkancije ni na koji način. Takođe, nemojte da se šalite ni sa Budom. Kako je ovo većinski budistička zemlja, Budine slike i kipovi se smatraju svetima, a ako mislite da njegovom tetovažom odajete počast - grdno se varate, prenosi Pun kufer.

Imati Budinu tetovažu na ruci ili leđima smatra se nepoštovanjem i uvredljivim za pripadnike religije. Stoga je Tajland ovakve tetovaže zabranio domaćima, ali i strancima, pa preporučujemo da Budu kojim ste ukrasili svoje tijelo prilikom posjete Tajlandu svakako prekrijete, kako ne bi bilo - nismo znali.

Danska

U ovoj zemlji od 1996. godine i službeno je zabranjeno tetoviranje šaka, vrata ili lica. Naravno, Danci su ipak suviše liberalni, jer ako prošetate Kopenhagenom, vidjećete mnoge s tetovažama upravo na spomenutim mjestima, tako da je zakon zapravo - mrtvo slovo na papiru.

Havaji

Ovdje je zabranjeno tetoviranje na dva mjesta, osim ako vam to ne dozvoli, pazite sad - ljekar. Za tetoviranje iza uva ili kapaka obavezno je prisustvo ljekara, tako da, nije baš da se na ostrvu na tim mjestima tetoviraju kao ludi.

Sjeverna Koreja

Kao i sve, i tetoviranje je u ovoj zemlji strogo pod nadzorom Komunističke partije. Tako recimo, ne smijete da stavite riječ "ljubav" ako njome prikazujete osjećanja prema svojoj porodici, ali ukoliko pokazujete to osjećanje prema državi - to je dobrodošlo. S druge strane, ukoliko želite da stavite sliku Kim Džong Una ili nekog od njegovih predaka, možete da završite na višegodišnjoj robiji, jer su slike vladajućih - svete.

Japan

Iako Japanci ne zabranjuju tetoviranje, s tetovažama ne možete ući svuda. Razlog za ovo leži u prošlosti, kad su tetovaže povezivane s japanskim kriminalnim miljeom, tačnije - jakuzama. Tako da, ako se spremate na bazen, teretanu, restoran ili bilo koje drugo slično mjesto, pobrinite se da tetovaže ne budu uočljive.

Njemačka

Iako u Nemačkoj tetoviranih ima koliko hoćete, neke stvari su zabranjene zakonom i kažnjive. Tako ne smijete imati tetoviran kukasti krst, niti bilo kakav sličan simbol koji bi upućivao na nacizam. Ipak, Nijemci ne gledaju pozitivno ni na komunističke simbole.