Ukrajina objavila nepoznate podatke o nesreći u Černobilju

14:42, 22.06.2020.
Izvor: Sputnjik
Arhiva Službe bezbjednosti Ukrajine i Ukrajinski institut za nacionalno sećanje skinuli su oznaku tajnosti sa dokumenata o izgradnji nuklearne elektrane u Černobilju i nesreći koja se tamo dogodila.

Objavljena je druga knjiga zbornika "Černobiljski dosije KGB-a. Od izgradnje do nesreće" i uključuje dokumenta koja obuhvata period od 1970. do novembra 1986. godine. U knjizi je predstavljeno 229 dokumenata, a veliki dio je objavljen prvi put.

Kako se navodi u dokumentima, incidenti na nuklearnoj elektrani u Černobilju događale su se i prije aprila 1986. godine, ali o tome niko nije govorio.

"Dokumenta sadrže svjedočanstva o havarijama u elektrani 1986. godine, transkripte telefonskih razgovora u elektrani u noći 26. aprila, primjerak prvog izvještaja o nesreći, informacije o početku istrage i izgradnji 'kupole'“, rekao je direktor arhive SBU Andrej Kogut.

Prema riječima direktora instituta Antona Droboviča, dokumenti će doprinijeti „boljem razumijevanju tragedije, jer uključuju izvještaje i materijale o 'sitnim' havarijama, koje su se ranije događale u nuklearnoj elektrani, ali koje su skrivane“.

Ranije je ukrajinska specijalna služba objavila tajna dokumenta koje svjedoče o nekvalitetnim građevinskim i instalacionim radovima, narušavanju tehnološke discipline i sigurnosnih pravila u nuklearnoj elektrani u Černobilju.

Kako se navodi, u periodu od 1971. do 1981. godine u elektrani je zabilježeno 29 incidenata, uključujući i nekoliko manjih kvarova. Osam incidenata dogodilo se zbog nepažnje osoblja.

Dana 26. aprila 1986. godine tokom planskog testiranja na četvrtom energetskom bloku nuklearne elektrane dogodila se eksplozija. Nuklearno jezgro reaktora je potpuno uništeno, zgrada pogonske jedinice djelimično se srušila i došlo je do značajnog emitovanja radioaktivnih čestica u okolinu.

U trenutku nesreće poginule su dvije osobe, oko 600 ljudi iz stanice i vatrogasci dobili su visoke doze zračenja (njih 28 je umrlo u toku te godine). Više od 200.000 kvadratnih metara SSSR-a bilo je izloženo radioaktivnoj kontaminaciji. Prema procjenama stručnjaka, to je bila najveća nesreća u istoriji nuklearne energije. U otklanjanju posledica učestvovalo je više od 600.000 ljudi.

Grad Pripjat nalazi se na tri kilometra od nuklearne elektrane "Černobilj". Prije nesreće u njemu je živjelo više od 47.000 ljudi, a sada je to grad duhova zbog visokog nivoa radijacije.