"Vilenjačke ušli" postaju hit u Kini

15:16, 20.06.2021.
Zbog klempavih uši su vas možda zezali u školi, ali isturena ušna školjka je nova moda u Kini.

Song Iao, vlasnica prodavnice odjeće u Hangdžou u Kini, dobro poznaje kozmetičke procedure. Ova dvadesetogodišnjakinja je radila kapke i sredila je kožu. Ali u svojoj nedavnoj potrazi za postizanjem savršeno malog lica, odlučila je da učini nešto u vezi sa svojim ušima.

„Rezultati su vrlo očigledni. Možete da vidite moje uši s prednje strane, i u cjelini izgledam energičnije ”, kaže Song za VICE. Prvi put je doradila uši u maju, a nedavno je dodala još dvije injekcije hijaluronske kiseline. Ukupno ju je ovo koštalo nešto više od 10.000 juana (oko 2.560 KM).

Novi trend se naziva „vilenjačke uši“ i sada se mnoge žene u Kini, poput Song, podvrgavaju kozmetičkim procedurama zbog toga. Neki vjeruju da uvećane uši čine lice manjim i, prema tome, privlačnijim. Song je rekla da su na njenu odluku da uradi vilenjačke uši djelimično uticale i poznate ličnosti s klempavim ušima.

Vilenjačke uši su samo još jedan primer sve veće opsednutosti ljepotom u Kini.

Fiksacija na mršavost dovela je do bizarnih izazova na društvenim mrežama, poput balansiranja karmina na ključnim kostima i obavijanja slušalica oko struka. Još jedan opasan navodni trend je da se mlade žene navodno podvrgavaju operaciji koja namjerno oštećuje živce u nogama da bi dobile tananije listove.

Vilenjačke uši se obično rade ubrizgavanjem hijaluronske kiseline (supstance koja se koristi u dermalnim filerima) u uši kako bi se one "napuhale". U međuvremenu, neki se odluče da stave komad hrskavice ili drugog materijala iza uha kako bi ga dodatno pomjerili napred.

„Isturene uši su uvijek bile oblik deformacije uha koji je zahtijevao liječenje, ali sada su u trendu kao nešto lijepo“, kaže Liu Jufeng, glavni ljekar Odjeljenja za plastičnu hirurgiju u Drugoj bolnici u Nanđingu, za VICE.

Liu kaže da ovakvi kozmetički hirurški postupci takođe nose značajne rizike: "Prvi je infekcija oko uha nakon operacije, što je vrlo nezgodno za liječenje; drugi je embolija izazvana ubrizgavanjem hijaluronske kiseline u krvne sudove, što može biti fatalno."

Ubrizgavanje velike količine hijaluronske kiseline u uho takođe može prouzrokovati izraženi i produženi otok i bol, jer u uhu ima mnogo nervnih završetaka, dodaje Liu.

Uprkos rizicima, vilinske uši i dalje privlače veliku pažnju.

Vlogeri sada objavljuju i vodiče za privremeno “klempavljenje” ušiju u kućnoj radinosti, kao što je upotreba male kopče za kosu ili nekoliko komada zavoja zalepljenih iza uha.

Song je rekla da nakon što su primijetili njen novi izgled, neki od njenih prijatelja sada takođe žele vilenjačke uši.